sám sobě štítem!

TACTICAL CUP 2012

29.4.2012 proběhla na střelnici Fox Chloumek u Mělníka střelecká soutěž TACTICAL CUP 2012 obsahově zaměřená na praktickou/obrannou střelbu z dlouhých a krátkých zbraní resp. jejich kombinaci. Od roku 2009 se tahle akce konala pod názvem 5.11 Tactical Cup, nicméně letos, po odřeknutí spolupráce dřívějšího hlavního sponzora, stál organizační tým před otázkou co dál.
Závod si za poslední tři roky vybudoval dobrou pověst, nabídnul vždycky kvalitní a zajímavě postavené situace a celkově měl jednoznačně vzestupnou tendenci. Hlavně ale závod přitahoval podobně “postižené” lidi, pro které zbraně nejsou jen sportovní nástroje a forma relaxu, ale často i součást jejich práce nebo životního názoru.
A to už je dost argumentů pro to, abych (Aleš Vondráček) letos přijal roli jednoho z hlavních organizátorů (ve funkci ředitele závodu), byť jsem se původně těšil na možnost přijet zase jako závodník a zkusit potřetí za sebou vyhrát :- )
Nicméně celá věc se měla tak, že buď se do toho vložím a pomůžu nebo závod letos nebude… Po zvážení všech pro a proti jsem se rozhodnul na to kývnout, zejména, když byly přijaty moje návrhy na změny, úpravy pravidel a realizaci některých mých ďábelských nápadů ;- )

V sobotním tropickém počasí jsme postavili pět situací, z nichž každá obsahovala nějakou “vychytávku” a měla prověřit různé střelecké dovednosti. Žádnou ze situací si střelec před jejím absolvováním nemůže projít a vidět kde přesně jsou všechny terče/neterče, odkud a z jaké polohy je musí řešit atp. a ví pouze danou legendu a proceduru. Má k dispozici pouze orientační náčrtek s počtem a rozmístěním cílů a podle stavby situace vidí její začátek.

Na situaci 1 se lezlo na obrněný transportér a střílelo z něj na nejdelší vzdálenost, co střelnice umožňovala (cca 50m), na situaci 2 se manipulovalo se zaškrcovadlem na figuríně zraněného kolegy a mj. střílelo z těžké polohy pod autem na polozakrytý kovový terč, situace 3 a 4 byly spojené a obsahovaly střelbu z dlouhé zbraně z vynucených poloh resp. z krátké zbraně za ústupu. Situace 5 pak po dynamické střelbě vyžadovala “jemnou práci” při zneškodňování nastražené bomby…

Změnou oproti loňsku bylo navýšení situací ze čtyř na pět a úprava hodnocení zón na terči blíže k realitě (spojená A a C zóna). Dali jsme si záležet na stavbě jednotlivých situací tak, aby byly jednoznačné (už i proto, že do nich střelec předem moc neviděl), nenaváděly k nebezpečnému chování resp. aby ten, kdo nejezdí po soutěžích, ale poctivě trénuje nějakou formu obranné nebo služební střelby, mohl používat obecné zásady, taktiku a techniky. I když jsem slyšel často opačné názory, situace mi nepřišly až tak složité.

Takže, když to zhodnotím celkově, příprava a organizace fungovala, byť s jedinou výjimkou a tou byla celková délka závodu resp. průtahy v jeho průběhu. Zvolili jsme system sqadů, tj. skupin, které procházejí situace pohromadě a střídají se na nich. Byl to trochu risk a částečně nevyšel. Bylo to dané nejen průchodností situací (zvlášť spojené 3+4), ale i pozdějším začátkem, který způsobil pozdní příjezd a nedodržení času registrace části střelců.
Významný podíl mělo i rozhodnutí umožnit účast většímu počtu závodníků. V propozicích bylo původně číslo 80, ale po vlně zájmu, kdy za prvních pár dní byla kapacita naplněna, jsme se rozhodli navýšit limit na 100, se všemi důsledky, pozitivními i negativními. Nakonec, i přes přetažení předpokládaného konce o víc než dvě hodiny, zůstala na vyhlášení vítězů zhruba polovina lidí a až na jednu výjimku i všichni z první desítky. Ať už to bylo způsobeno hodnotnými cenami nebo čímkoli, všichni si zaslouží poděkování.

Díky patří všem, kdo se na závodu podíleli, střelcům, sponzorům, tomu nahoře za počasí, zkrátka každému kdo se na obsahu, průběhu a atmosféře svým kouskem podílel. Doufám, že jste po příjezdu domů měli pocit, že stálo za to tam být a nezůstat doma nebo nejet k vodě :- ) . Ještě jednou díky vám všem!

Co bude za rok je ve hvězdách. Pro avizovanou změnu provozního řádu střelnice jsou další závody tohoto typu ohroženy, skoro až znemožněny… Uvidíme, každopádně mě osobně zase vznikne dilema, jestli jet “s kůží na trh” jako střelec nebo pomoct závodu jako organizátor :- )

Trocha statistiky na závěr:
Počet střelců:
96 (72 v r.2009, 64 v r.2010, 78 v r.2011)
Struktura střelců: 93 z ČR, 2 z Německa, 1 ze Slovenska – 95 mužů, 1 žena
Diskvalifikace: 1
Závod
(dobrovolně) nedokončilo: 2

Celkem ran:
109
Celkový počet hodnocených zásahů: 10464
Celkový počet vyhodnocených zásahů „miss“:
491
Celkový počet vyhodnocených zásahů neterče:
57

Propozice
Výsledky
video
fotogalerie 1
fotogalerie 2