sám sobě štítem!

Cvičení “Aktivní střelec Metro 2013”

text: Aleš Vondráček
foto: Pavel Urman + Policie ČR

Stacks Image 5107

Z médií jste jistě zaznamenali, že se 26.6. v Praze, v prostorách metra Florenc, konalo velké cvičení s námětem “šíleného střelce”, na kterém se podílelo 450 figurantů a 150 zasahujících policistů, strážníků, záchranářů, hasičů a dalších složek…

Podobná situace je noční můrou všech, kterou bohužel s největší pravděpodobností dříve nebo později zažijeme i v České republice… To je realita. Není to tak dávno, co se i policejní složky v ČR začaly ve výcviku a celkovém přístupu k této tématice stavět tak, jak dává největší smysl a využívají krvavě zaplacené zkušenosti nejen z USA, ale i Evropy (Německo, Norsko, Finsko, Slovensko…) Proto podobná cvičení slouží k vyzkoušení celého systému reakce, ověření postupů a taktických prvků při zásahu na místě incidentu, spolupráce a koordinace jednotlivých složek atp.

Velice rádi jsme přijali pozvání a poptávku organizátorů tohoto cvičení přijet
odprezentovat naše pouzdra na výbavu první pomoci AFAK a miniAFAK, spolu s moderním zdravotnickým materiálem, pro který jsou určená. Předvedení proběhlo pro pozorovatele a vedení zainteresovaných složek IZS z celé republiky, kteří byli na cvičení přítomni. I pro podobné situace resp. cílovou skupinu (tj. první zakročující na místě se zraněnými), byla pouzdra navržená a také při tomto cvičení byli někteří zasahující policisté AFAKy resp. miniAFAKy vybaveni.
Události z poslední doby s množstvím zraněných, jako byl např. výbuch plynu v Praze v Divadelní ulici nebo bombový útok při maratónu v Bostonu ukazují, jak je důležité reagovat v prvních minutách a že správná výbava a umění ji použít zachraňuje životy! Ale nejen podobné akce s desítkami zraněných jsou důvodem, proč být připraven. Je mnoho případů (např.
zde a zde), kdy policisté v ČR zachránili něčí život díky vybavení, které si ale většinou nakoupili sami za svoje… Třeba se ale situace změní…

I profesně bylo pro nás velice přínosné být na místě a zblízka sledovat průběh cvičení, které bylo velmi dobře připravené a opravdu působivé pro všechny zůčastněné.

Děkujeme za spolupráci na přípravě naší účasti firmě
S-Gear (distributor produktů Aegis), panu Jiřímu Baslovi (hlavní koordinátor cvičení) a Tomášovi Hulanovi (tiskový mluvčí Krajského ředitelství Policie hl.m. Prahy)

Štěstí přeje připraveným !!!

Stacks Image 7345
Stacks Image 6633
Stacks Image 7312
Stacks Image 5400
Stacks Image 6635
Stacks Image 7340
oficiální zpráva PČR ke cvičení

média:
Policejní deník + video, Novinky.cz

články k tématu poskytování první pomoci v podobných případech:
First-aid kits credited with saving lives in Tucson shooting
Benefit of Tourniquet Highlighted in Boston Explosions
Cops get tourniquet training following marathon bombings

další info k tématu (moderní vybavení a poskytování první pomoci v taktickém prostředí):
Czech Association of Combat Medics
Rescue s.r.o.