sám sobě štítem!

28-29.12.1941 - výsadek skupiny ANTHROPOID na české území

V 2.24hod. nad ránem 29.12.1941 začala seskokem dvojice parašutistů skupiny Anthropoid, Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka, na českém území operace, která o pár měsíců vyvrcholila úspěšným atentátem na Reinharda Heydricha. Kromě nich byly take vysazeny skupiny Silver A a Silver B s dalšími pěti parašutisty.

Letounu Halifax britské 138.perutě pro speciální úkoly velel Ronald C. Hockey s druhým pilotem D.Wilkinem. Ze sedmičlenné posádky se konce války dožil jen R.C.Hockey…

Málokdo ví, že Ronald Clifford Hockey navštívil začátkem devadesátých let Českou republiku a mj. se při příležitosti výročí operace Anthropoid zůčastnil panychidy v pravoslavném chrámu sv. Cyrila a Metoděje, v jehož kryptě dobojovali parašutisté 18.6.1942 svůj poslední boj.

Nezapomenu na moment, kdy se oči toho vysokého starého muže, který ve slavnostní uniformě se šavlí u boku důstojně čekal na začátek obřadu, otočily a shlédly na mladýho drzýho kluka s knížkou v ruce, co ho neumělou angličtinou prosí o podpis. Jeho asistent už mě chtěl vyhodit, ale on ho zastavil, vzal si knížku do ruky a když uviděl připravené místo pro svůj podpis s fotkou a desítky dalších podpisů od československých letců RAF, kouknul se znova na mě, pokýval hlavou a podepsal se mi. O pár měsíců později v roce 1992 zemřel, bylo mu 81 let.

Občas je dobré si vzpomenout i na událostí desítky let vzdálené a připomenout si, že ne vždycky se o svobodě jen hlasovalo, ale i za ni bojovalo a umíralo.

R.C.Hockey se později stal i na čas velitelem 138. perutě RAF.
Za nějaký čas po setkání s ním se mi podařilo setkat se i s Kenem Batchelorem, také jedním z velitelů 138.sqn, který před tím působil v československé 311.bombardovací peruti RAF. Když viděl, že mám R.C.H. podepsaného, připojil ke svému podpisu i malou osobní poznámku.
Na místě seskoku 29.12.2011