sám sobě štítem!

Instruktorský kurz pro ozbrojené složky - 2014

text a foto: Akademie Aegis

Stacks Image 4590


V prosinci 2014 proběhl další Instruktorský kurz Akademie Aegis
„Moderní trendy a metodika střelecko-taktické přípravy“ určený pouze pro příslušníky ozbrojených složek s přímým vztahem ke služební přípravě.

Účastníci byli i tentokrát z různorodých ozbrojených složek České republiky:
Městská policie Liberec
Městská policie Lázně Bohdaneč
Policie ČR - Pohotovostní motorizovaná jednotka Praha
Policie ČR - Školní policejní středisko KŘP Ústeckého kraje
Armáda ČR - Institut přípravy do zahraničních operací a speciální přípravy (Komando-střelecká škola) Vojenská akademie Vyškov

...a velice rádi jsme na instruktorském kurzu poprvé přivítali i naše přátele ze Slovenska, konkrétně z následujících složek a útvarů:
Policajný zbor - Útvar osobitného určenia Prezídia Policajného zboru

Policajný zbor - Pohotovostný policajný útvar Trnava
Policajný zbor - Pohotovostný policajný útvar Košice
Ozbrojené sily (armáda) - 5.pluk špeciálneho určenia Žilina

Stacks Image 5354
Stacks Image 5904
Stacks Image 5358
Stacks Image 5909


Záměr našeho kurzu je už od roku 2009, kdy proběhl první z nich, stále stejný, tj. pomoci instruktorům z ozbrojených složek být lepší ve své práci. Proto je určen právě těm, kteří s tímto oborem mají už zkušenosti, mají s čím porovnávat resp. znají některé věci (na kurzu probírané) z vlastní praxe. V několika posledních kurzech jsme ale dali možnost účasti i těm jednotlivcům (stále s podmínkou příslušnosti k některé z ozbr.složek), kteří o profesní dráze instruktora uvažují, připravují se na ni a známe je a jejich úroveň z jiných našich výcviků.

Co se ale časem samozřejmě vyvíjí, je obsah kurzu resp. jejho průběh. Praktická část na střelnici i teoretická část v učebně se už třetí rok odehrává na jednom místě, což je pro účastníky jednodušší např. pro ubytování, ale hlavně minimalizuje doby přejezdů a tak na výuku zbývá více času. Ta je poměrně intenzivní a reálně zabírá ve třech dnech 30 hodin čistého času.
Průběžně jsme i upravovali obsah praktické části vč. navýšení počtu spotřebované munice a doplňovali jsme do teorie různé nové poznatky a informace. Samostatně a podrobněji i více rozebírámě některá témata, např. modelové situace, tvorbu střeleckých cvičení, práci instruktora se studenty atd.. Zkrátka, zapracováváme do nových kurzů poznatky z těch předešlých, zpětnou vazbu účastníků a snažíme se ho stále vylepšovat.

Letos byl kurz výjimečný tím, že byl mezinárodní, protože se ho účastnila pětice instruktorů ze Slovenska, všichni z výběrových policejních a armádních jednotek. Většinu z nich jsme už znali z léta (
kdy jsme v SR vedli výcvik pro skupinu složenou z příslušníků několika specializovaných útvarů složek Policajného zboru SR) a opravdu moc rádi jsme je viděli znovu a jak by určitě potvrdili ostatní, zasloužili se o jeho výbornou atmosféru :- )

Děkujeme všem účastníkům za jejich fugování na kurzu (v počasí ledovkové kalamity...) a podíl na jeho zdárném průběhu. Za nás: kurz byl skvělej!

Stacks Image 5667
Stacks Image 5670
Díky hojné účasti instruktorů ze slovenských policejních a armádních jednotek, můžeme tento kurz nazvat jako "první mezinárodní" :-)
Stacks Image 17431
Stacks Image 17434
Kurzu se účastní instruktoři z různorodých složek a jednotek a proto je postaven jako univerzální, aby se ho mohl účastnit kdokoli - voják, strážník, celník, člen speciální jednotky... přestože jsou jejich úkoly a práce v mnohém velmi odlišné, pro instruktora střelecké přípravy je naopak řada věcí a zásad naprosto stejná.
Stacks Image 5281
Stacks Image 5944
Stacks Image 4609
Stacks Image 5327
Stacks Image 5942
Stacks Image 4611
Praktická část kurzu neslouží jen jako modelový výcvik pro následný rozbor, ale samozřejmě chce také posunout střelecké dovednosti účastníků a nechat je "na vlastní kůži" poznat klíčové principy, na kterých stojí metodika systému Aegis
Stacks Image 23