sám sobě štítem!

AVI NARDIA – KAPAP COMBATIVES

Než si vysvětlíme kdo je Avi Nardia a co je a co znamená izraelský bojový systém Kapap je dobré si připomenout určité skutečnosti. Izraelská armáda a jiné ozbrojené složky tohoto státu se staly v průběhu let takřka pověstné po celém světě. Kvalita výzbroje, ale hlavně vysoká úroveň výcviku dělá z Izraelců velice nebezpečné válečníky. Obrovskou důležitost má také fakt, že stát Izrael je po celou dobu své existence buď ve stavu ohrožení nebo ve válečném stavu. Tomuto problému je podřízeno téměř celé fungování státu. A to počínaje hospodářstvím a konče každodenním životem normálního obyvatelstva. Vše co Izraelci používají musí fungovat, protože jim jde o vše - o přežití celého národa. Proto i jejich systémy sebeobrany a boje zblízka jsou velice účinné a efektivní.

Bojovník a instruktor Avi Nardia
Avi začal s výukou bojových umění již v mládí. Díky svému otci trénoval od útlého věku originální izraelský systém Kapap, jehož součástí byl nejenom boj beze zbraně, ale například i použití některých chladných zbraní(nůž, tyč), taktika, atp. Později se přihlásil(velmi ovlivněn svým otcem Josefem) na vojenskou školu a stal se důstojníkem elitních jednotek komandos IDF.
Zde trénoval, tak jako každý voják IDF (Izraelské obranné síly) samozřejmě i systém boje zblízka Krav Maga. V roce 1982 vedl izraelské jednotky v boji proti libanonské armádě. Dokonce i po skončení válečného konfliktu zůstal Avi v jižním Libanonu a bojoval proti íránským partyzánským jednotkám, které se v této oblasti koncentrovaly a infiltrovaly přes severní hranice Libanonu a následně páchaly teroristické atentáty na civilním obyvatelstvu. Časem se mladý Nardia zúčastnil i dalších několika misích v pohraničních oblastech s Egyptem, Sýrií a Jordánskem.
Po skončení aktivní služby v armádě odjel Avi studovat Jiu Jitsu, Karate a Kendo přímo do Japonska pod odborným vedením japonských učitelů. V  každé této disciplíně dosáhl pátého danu. Velmi mu pomohla jak jeho armádní minulost, tak praxe v jiných bojových systémech. Aby byl schopen se během pobytu v Japonsku uživit pracoval příležitostně jako vyhazovač v klubech, které byly navštěvovány převážně lidmi ze západu. Toto mu zlepšilo i jeho angličtinu. Přibližně po osmi letech se vrátil zpět do Izraele a rozhodl se dále zdokonalovat systém Kapap a také sbírat nové praktické zkušenosti.
Nastoupil tedy k YAMAM, což je speciální izraelská protiteroristická jednotka, která je součástí pohraniční policie, známé v Izraeli jako zelená policie.Yamam patří mezi naprostou špičku v elitních jednotkách a její ekvivalenty jsou např. německá GSG-9, americká FBI HRT oddíl, francouzská GIGN, atp. Zde působil několik let a časem v této jednotce pracoval i jako CQB instruktor. Později dosáhl hodnosti majora a to u obranného zpravodajství. Jeho poslední působení v ozbrojených složkách státu Izrael bylo na izraelské policejní akademii jako instruktor boje zblízka.
V roce 2001 odešel Avi do civilu a začal podnikat jako soukromý osobní strážce a později jako učitel bojových umění. Avi se nikdy pokrytecky nebránil zahrnout poznatky jiných lidí do svého tréninku a spolupracovat s mnoha špičkovými odborníky z různých bojových umění. Toto se dá krásně demonstrovat např. na úzké spolupráci s profesorem Johnem Machado s kterým Avi trénoval Brazilské Jiu Jitsu a časem se dokonce stal i jeho oficiálním zástupcem. Mnoho technik právě z Brazilského Jiu Jitsu zařadil i do systému Kapap. Avi také dlouhodobě působil jako fyzioterapeut a atletický trenér pro izraelský Rugbyový národní tým. Tím že Kapap není oficiálně ve světě vyučován pouze v jedné organizaci(podobně jako Krav maga), rozhodl se Avi časem založit svou vlastní organizaci Avi Nardia KAPAP COMBATIVES. Přesto ale dlouhodobě spolupracuje s International Kapap federation vedenou a založenou panem Chaimem Perrem.

Vznik a historie systému KAPAP
Systém Kapap byl údajně vyvinut v roce 1930 v rámci židovských táborů Aliyah jako součást přípravného školení před příjezdem do Palestiny. Výcvik v Kapap si časem osvojila a dále rozvíjela i první oficiální izraelská speciální jednotka PALMACH. Rekruti této jednotky se učili maximum informací o moderním válečnictví té doby a také vše o menších taktických jednotkách. Protože měli k dispozici jen omezené množství střelných zbraní, boj „prázdnou rukou“ a primitivními zbraněmi sehrál velmi důležitou roli. Tito mladí vojáci byli tedy intenzivně trénováni v Krav Panim-El Panim – boji tváří v tvář neboli KAPAP.
Vytvořen byl jistou mutací západních bojových systémů, jako například zápasem, boxem a dále technikami boje s nožem a obuškem( které byly převzaty od Britů). Některé techniky, jež se v té době vyučovaly, byly podobné těm, které známe např. i z filipínských bojových umění – escrima, kali či arnis. Současný cvičenec některého RBSD systému by bezpochyby našel mnoho společného s tím, co se vyučovalo v té době. Každá technika v Kapap byla jednoduchá a aplikovatelná s jediným cílem-neutralizovat soupeře. Navíc nešlo „jen“ o údery, kryty či techniky s nožem a tyčí, ale tento výcvik také zahrnoval osvojení si zacházení se střelnými zbraněmi, manipulaci s výbušninami, radiokomunikaci a přežití ve volné přírodě. Jestliže tedy přišla řeč na Kapap, bylo jasné, že vycvičený jedinec bude velmi schopný a nebezpečný. Hlavní myšlenkou bylo převzít ty nejlepší bojové metody a adaptovat je na velmi specifické prostředí, jakým Izrael bezesporu je. Nezáleželo na tom, jestli poznatky přišli od Arabů, Francouzů, Britů, Němců či Američanů, důležitá byla funkčnost.
V tomto prvním období se na vývoji Kapapu podíleli např. pánové Yehuda Marcus, Gerson Kopler, Moshe Finkel, Maishel Horovitz, Menaše Harel, Meir Rabinovitz a Itzak Stibel. Časem se dále tento systém samozřejmě upravoval a rozvíjel a v šedesátých letech minulého století stály u mnoha klíčových změn další známé osobnosti bojového umění – Chaim Peer, Moshe Galisko, Denis Hannover, Gadi Skronik či Youda Vazdias. Systém Kapap se v podstatě zrodil z nezbytnosti pro lidi, kteří byli a jsou napadáni a neustáli hledají jednoduché a účinné postupy jak ubránit sebe a své blízké.

Avi Nardia poprvé v ČR
V květnu letošního roku (2011) navštívil poprvé Českou republiku instruktor Kapap a učitel bojových umění pan Avi Nardia. Přijel na osobní pozvání svých kamarádů Vladimíra Hotovce a Václava Ročně. Několika denní seminář byl zaměřen na průřez systémem Kapap a část semináře byla také určena pouze pro členy ozbrojených složek. Vše co Avi předváděl a vysvětloval bylo vždy funkční, účinné a snadno naučitelné. Přes základní techniky jsme se dostali i k boji s nožem a obraně proti noži, obraně proti střelným zbraním a ochraně a evakuaci V.I.P.
Dále jsme probírali i boj na zemi a obranu proti více útočníkům. V mnoha nácvicích nešlo jen o sto procentně provedenou techniku, ale hlavně o dodržení určitého principu. Zvlášť jsme se věnovali i zatýkacím a vyváděcím technikám, kontrole osoby, použití speciálních tlakových bodů a samozřejmě Combat condition. Avi v určitých částech vedl i zajímavé teoretické bloky zaměřené např. na mechaniku těla, funkčnost a historické souvislosti různých zbraní, princip akce-reakce, instinktivní střelbu či ochranu osob.
Celkově Avi působil velice profesionálním a přátelským dojmem. Je to člověk kterého vnímáte nejen jako znalce a odborníka, ale také obrovského praktika.
Pokud máte zájem o více informací o Avi Nardiovi nebo o systému Kapap Combatives navštivte
www.kapapacademy.net nebo www.avinardia.com