sám sobě štítem!

Instruktoři Akademie Aegis na střeleckém testu NRA MARKSMANSHIP QUALIFICATION PROGRAM

Americká střelecká organizace NRA – National Rifle Association of America je nejstarší, nejznámější a nejvlivnější sdružení tohoto typu v USA a povědomí o ní určitě mají i střelci v České republice. V rámci své činnosti zasahuje do mnoha oblastí, ve kterých se zbraně používají (sport, lov, ozbrojené složky…) a zastřešuje i respektovaný kvalifikační střelecký program s názvem NRA Marksmanship Qualification Program.

Ten v několika kategoriích, podle druhů zbraní, stanovuje obsah a průběh střeleckých cvičení a podle výsledků přiděluje dosažené kvalifikační stupně. Tyto testy take slouží jako závěrečná zkouška některých kurzů v rámci výcvikového programu NRA.
Systém je propracovaný do detailů, vč. toho za jakých podmínek se dají získat jaké stupně (u některých musí být další členové nebo instruktoři NRA atp.) a to i v rámci jednotlivých disciplín – kdy např. na vyšší kvalifikační stupně je vyžadováno několik opakování odpovídajícího výsledku. V jednotlivých disciplínách je úroveň limitů v sedmi stupních: Basic Practical, Pro-Marksman, Marksman, Marksman 1st Class, Sharpshooter, Expert a Distinguished Expert.

Na pozvání firmy Base47, se kterou nás pojí přátelské vztahy a působení na stejné střelnici, jsme měli možnost si zkusit absolvovat testy podle pravidel americké střelecké organizace NRA pro pistoli a pušku, konkrétně se jednalo o kvalifikační testy High Power Rifle Qualification (Sporting Rifle Course) pro dlouhou zbraň a Pistol Qualification pro krátkou zbraň.
Vše proběhlo v rámci mezinárodních kurzů “NRA Basic Pistol Course” a “NRA Basic Rifle Course”, (s účastí střelců z V.Británie, Irska a Holandska) který se konal v září 2011. Garantem kurzů byl certifikovaný instructor NRA, pan Ian Richardson z V.Británie.

Pistol Qualification
Jednodušší z obou zkoušek byla část určená pro pistoli, protože obsahovala jen úvodní cvičení, na základě kterého lze dosáhnout pouze nižších kvalifikačních limitů (max. Marksman).
V zásadě jde o předvedení základní manipulace se zbraní a schopnost zasahovat na krátkou vzdálenost 15 ft (tj. cca 4,5 m) kruhový terč NRA (AP-1, AP-2) o průměru středu 6” (cca 15 cm). Střílí se série 10x 5 ran na deset terčů, bez časového limitu a všechny zásahy musí být uvnitř středu. Sice to není (pro zkušené střelce) nic složitého, ale úplně “zadarmo” to take není, minimálně to chtělo nepodcenit situaci a udržet nervy na uzdě do padesátého výstřelu… Ale ruku na srdce, nečekali jsme, že by to dopadlo jinak, než to dopadlo :-)
Doufáme, že budeme mít v budoucnu přiležitost zkusit i drily testu pro získání vyšších stupňů, které se střílí na speciální terče, s časovými limity atp.

High Power Rifle Qualification (Sporting Rifle Course)
Oproti pistolové části byl test s dlouhu zbraní výrazně težší a i když se v podstatě jedná o “mířenkářskou” záležitost a podobné věci moc netrénujeme, tak zkusit to byla docela výzva.
Na vzdálenost 50 yd (cca 46 m) se střílí položky po deseti ranách, na terč NRA (typ A-23) s kruhovými zónami s hodnotami 10 (průměr 23 mm), 9, 8, 7 (průměr 10 cm), 6 a 5 bodů (průměr 15 cm).
Základní sestava je 10 + 10 ran (tedy max. 200 bodů), pro nižší kvalifikační stupně může být střelba v leže (je nařízeno, že se zásobník nesmí dotýkat země), ale pokud máte vyšší ambice, musíte minimálně jednu položku odstřílet vstoje. Navíc, pro vyšší hodnocení, musíte požadovaný počet bodů nastřílet opakovaně. Pro limit Sharpshooter, který jsme dosáhli my, je to min. čtyřikrát 140 bodů.
Opravdu to nebylo “zadarmo”, stříleli jsme ze standardních pušek CZH 2003 Hermex v ráži 7,62x39, kolega Martin Hradecký s pevnými mířidly, já s namontovaným kolimátorem Leupold Deltapoint (který dlouhodobě testuji) – což ovšem nebyla u této disciplíny žádná výhoda - a vzhledem ke ztrátě speciálního klíče pro úpravu nastřelení jsem dlouho laboroval, kam vlastně při požadované docela velké přesnosti mířit....
Zatímco Martin nastřílel limit Sharpshooter na první pokus, já si musel dát opakování více a aby nebylo sporu o výsledku, nastřílel jsem ho nakonec komplet ve stoje. V daných podmínkách si dosaženého kvalifikačního limitu ceníme a věřte, že to není nic jednoduchého. Koneckonců, zkuste si to někdy na střelnici sami :-)

Děkujeme panu D.Linhartovi a M.Potockému z Base47 za pozvání na tuto akci a možnost si zkusit mezinárodně certifikovaný NRA střelecký kvalifikační test.

Co je NRA?
  • National Rifle Association of America (NRA) je americká střelecká nezisková organizace obhajující práva vlastníků zbraní vyplývajících z Druhého dodatku Listiny práv Ústavy USA
  • sdružuje zájemce o různé oblasti související se zbraněmi a jejich používání – sport, lov, obrana, ozbrojené složky, historické zbraně, přebíjení…
  • má široké spektrum oblastí, ve kterých působí, např. výcvikový program, vzdělávací aktivity pro děti i dospělé v bezpečném zacházení se zbraněmi, sportovní akce, rozsáhlá publikační činnost atd.
  • je aktivní i v politice, prostřednictvím své složky Institute for Legislative Action lobuje ve prospěch zachování práv majitelů zbraní v USA
  • založena v roce 1871
  • má přes 4 300 000 členů
  • sídlí v Fairfaxu ve Virginii
  • přes 55000 certifikovaných instruktorů na kurzech ročně proškolí cca 750000 účastníků
  • členem NRA bylo v historii osm prezidentů USA
Zdroje informací o NRA: