sám sobě štítem!

Další výcviky pro Útvar rychlého nasazení PČR aneb spolupráce pokračuje…

Na podzim roku 2011 proběhlo několik dalších specializovaných seminářů pořádaných Akademií Aegis pro vybranou skupinu příslušníků URNA. Jedním z nich byl i výcvik sebeobrany zaměřený na oblast CQB a na obranu a bojové použití nože.

Close Quarters Battle (CQB), volně přeložený jako „boj na krátké vzdálenosti“ probíhá většinou v obydlených oblastech, domech, budovách nebo průmyslových podnicích a jiných podobných objektech.
V rámci nácviku se tedy jednalo o soubor jednoduchých a účinných technik (údery, kopy, strhy, sražení…), které se používají v momentě, kdy člen zasahující skupiny
nemůže a nebo nechce použít palnou zbraň.

Nedílnou součástí CQB je i
výuka obrany vlastní zbraně (proti pokusu o odzbrojení pachatelem) a sebeobranné techniky proti útočníkovi vyzbrojeném dlouhou nebo krátkou palnou zbraní. Naprostou samozřejmostí, pokud mluvíme o reálném a funkčním systému technik a výcviku celkově, je trénink v kompletní výstroji a výzbroji.

Kurz zaměřený na
boj s nožem a obranu proti chladným zbraním obsahoval nejen základní, ale i pokročilé techniky. Součástí tohoto výcviku byla i obsáhlá přednáška s ukázkami bohaté „sbírky“ skrytých a zákeřných zbraní.