sám sobě štítem!

Střelecká příprava Hradní stráže nově podle metodiky Aegis


To, že se prvky metodiky Aegis uchytily na mnoha místech v ozbrojených složkách v České republice, není žádné tajemství. Pravidelně informujeme o proběhlých školeních pro různé jednotky a skupiny, instruktorských kurzech a dalších akcích tohoto druhu, které pořádáme a hrdě se ke spolupráci s profesionálními složkami hlásíme.
Dostali jsme níže uvedenou zprávu s fotografiemi od instruktora Hradní stráže (a našeho externího spolupracovníka) Marka Hvížďaly a rádi ji zveřejňujeme.

V souvislosti s blížícím se přezbrojením Hradní stráže novými zbraněmi (CZ 75 SP–01 PHANTOM a CZ SCORPION EVO 3 A1), začala na konci roku 2011 také příprava velitelského sboru strážních jednotek zaměřená na novou metodiku vedení střeleckého výcviku.

Řada příslušníků Hradní stráže již v minulosti prošla výcvikem v Akademii Aegis (kurzy pro krátké a dlouhé zbraně, osobní ochrana, kurz pro instruktory OS) a tak není překvapením, že byla právě
na konceptu Aegis nově kompletně postavena střelecká příprava vojáků Hradní stráže.

Vzhledem k tomu, že výcvikem podle nové metodiky musí projít přibližně 500 příslušníků HS a přezbrojování se zahájí v prvních měsících roku 2012, začala příprava s předstihem sice ještě se starým typem zavedených zbraní (Pi vz.82, Sa vz.61), ale později samozřejmě nebude problém začít uplatňovat získané dovednosti i při výcviku a službě s novými zbraněmi.

Nadále bohužel platí známá bolest drtivé většiny ozbrojených složek...dotací na výcvik (čas, munice, personál...) není nazbyt. Pokud se chce člověk dostat na vyšší střeleckou úroveň, musí investovat do výcviku vlastní čas a peníze.

Cílem výcviku v ozbrojených složkách by nemělo být vytvořit pár střelců světové extratřídy, ale naučit 100% příslušníků dané jednotky především bezpečné a správné manipulaci se zbraní a učinit z nich efektivní střelce pro případ reálného služebního použití palné zbraně. Pro příslušníka ozbrojené složky je důležitější vytvoření reálných schopností a dovedností pro řešení krizové situace než „umění“ udělat 10 děr do středu papíru. A tomuto cíli musí odpovídat systém moderního, realistického a prověřeného výcviku.

To je další z důvodů, proč si
Hradní stráž vybrala právě systém Aegis, který poskytuje našim vojákům nejen model chování při samotném konfliktu, ale řeší například i situace, kterými se bude muset voják zabývat minuty, možná hodiny po, byť i úspěšně, vyřešené krizové situaci.

O dalším průběhu střeleckého výcviku Hradní stráže vás budeme určitě informovat.