sám sobě štítem!

SMOKING STICKS aneb když se kouří od ratanky

text a foto: Martin Hradecký

Stacks Image 7016

Pokud cvičíte kali, arnis, escrimu nebo cokoli jiného, kde se zachází s chladnými zbraněmi, určitě jste někdy v ruce drželi ratanovou hůl. Velmi jednoduchou a efektivní zbraň i tréninkovou pomůcku. Její výroba ale už tak jednoduchá není a s kvalitou zpracovatelů jde ruku v ruce kvalita jejich produktů. Jedním z předních filipínských výrobců kvalitních ratanových tyček a dalších tréninkových i ostrých zbraní je podnik SMOKING STICKS.

Název rodinného podniku,
SMOKING STICKS (doutnající nebo kouřící hole), je odvozen od přezdívky svého zakladatele, velmistra stylu Dagooc Arnis System, jemuž se pro jeho výjimečnou rychlost a dynamiku používání tyčí, od kterých jako by se "kouřilo", říká právě Rodel "Smoking Sticks" Dagooc. Počátky firmy sahají do 70. let 20. století, kdy prvotní snaha mít vlastní a finančně nenáročný zdroj vybavení pro trénink následně vedla k založení továrny, která dnes dodává do celého světa různé tréninkové nože, bola, dýky, meče kampilany, ginuntingy i malé zákeřné zbraně nazývané dulo-dulo, vyráběné buď ze dřeva kamagong nebo z rohů vodních bůvolů. Nejdůležitějším artiklem jsou však ratanové tyče.

Stacks Image 6944
Stacks Image 6936

Než se ratanová tyčka dostane do obchodu, musí surový ratan projít složitým procesem, který zahrnuje minimum technologií a strojního vybavení, zato velmi mnoho ruční práce. Ratan je rostlina, kterou nelze pěstovat kdekoliv a roste výrazně pomaleji než bambus. Proto Smoking Sticks nakupují ratan od vybraného dodavatele z horské oblasti ostrova Luzon, kde se dřevina pěstuje a hned po vytěžení upravuje.
Nahrubo opracované ratanové pruty asi 4m dlouhé se vaří v železo-betonových varnách ve směsi vody a benzínu, aby došlo k zahubení veškerých škůdců, hmyzu a plísní. Teprve poté se dopravují jednotlivým zpracovatelům. Jakmile pruty dorazí do továrny, rozloží se na dřevěné vodorovné konstrukce a nechají se vysychat na slunci. Doba schnutí se různí podle počasí od několika dnů do několika týdnů.
Vyschlé pruty se obrousí, omyjí vodou a nařežou na kusy o něco delší než je délka finálního produktu. Krátké kusy se nechají znovu vysychat, aby čerstvě nařezané konce tyčí důkladně proschly. Poté se tyče podle potřeby rovnají pomocí letlampy a jednoduchého zařízení - otvoru v dřevěném trámu, do nějž se do poloviny nahřátá tyč zasune a páčením rovná. To samé se opakuje z druhé strany/poloviny tyče. Po vyrovnání se tyče opět brousí a čistí.

Podle toho, jak má ve finále tyčka vypadat, se z ní buď více nebo méně odstraňují "klouby" a ostré výčnělky. Pokud má být tyč jednoduchá bez řezby a vypalovaných motivů, zabrousí se do hladka oba konce a klouby a celá tyč se ručně konzervuje hadříkem namočeným v laku. Má-li být tyčka opatřena nějakým designem, obrousí se konce a klouby a do tyčky se vypálí požadovaný motiv. Následuje lakování.
Nejpracnější jsou tyčky s řezbou, která je také prováděna ručně jen s využitím dlátka a jednoduché opory, do níž se hůl při řezbě uchycuje. I v tomto případě se nejprve obrousí konce a klouby, poté se provede řezba a nakonec lakování. Zručný řezbář zvládne za den vyřezat asi 100 ks tyčí (originální motiv Dagooc Arnis System).

Ratanových holí je celá řada. Liší se nejen povrchovou úpravou, designem, ale i kvalitou a odolností danou především hustotou vláken. Platí, že pokud je ratan "svlečený" vydrží mnohem méně, než ten, který má zachovanou vnější slupku. Neplatí, že čím silnější tyč v průměru, tím lepší. Může se stát, že subtilnější hůl vydrží více právě proto, že je hustší v příčném řezu, má zachovánu vnější slupku a je pružnější (mladší). Smoking Sticks při výrobě dělí produkty do tří kvalitativních skupin. Pro export volí tu nejlepší třídu A.

Ratan není bambus
Hlavním rozdílem mezi ratanem a bambusem z pohledu jejich využití při tréninku bojových umění je jejich vnitřní struktura. Ratan je "plný". Bambus dutý. Proto ratanová hůl vydrží opakované nárazy a pokud je opravdu kvalitní, trvá velmi dlouho, než se rozštípne. Nicméně i tak ji lze dále používat, zpevní-li se např. izolační páskou.


Arnis
Arnis je slovo, jímž se označuje jak činnost (bojové umění), při níž se ratanová tyč používá, tak i samotná ratanová tyčka. Občas se mylně pro ratanovou hůl používá slovo escrima. Escrima stick je hůl na escrimu, nikoliv hůl zvaná escrima.

Stacks Image 7024
Stacks Image 7026
Stacks Image 7029
Stacks Image 7031

Výrobce: Smoking Sticks - Arnis Cane Maker

Distribuce a bližší informace: Arnis & Balaraw Fighting Club

Stacks Image 6946