sám sobě štítem!

Feb 2012

poprvé v ČR - B&T APC9

bt_blog5

V těchto dnech se v ČR poprvé objevila dlouho očekávaná a avizovaná novinka švýcarského výrobce B&T (Brugger&Thomet) - karabina APC (Advanced Police Carbine) v ráži 9 mm Luger.
celý článek

nové pouzdro pro skryté nošení: Uncle Mike's REFLEX poprvé v ČR

um_r_blog_1a
um_r_blog_2

17.2.2012 se v ČR poprvé oficiálně objevilo nové zajímavé pouzdro – Uncle Mike’s REFLEX, které na základě našeho doporučení dovezla firma Proarms CZ, zástupce této značky.
Jedná se o
kydexové pouzdro pro skryté nošení, vybavené vnitřním pojistným systémem I.R.T. (Integrated Retention Technology), ovládané/odjišťované při tasení mírným vytočením rukojeti zbraně směrem k tělu. Zbraň se automaticky zajistí vložením do pouzdra. Podobný princip už dříve Uncle Mike’s použil u taktických stehenních a služebních pouzder.
Pouzdro Reflex se dodává v sadě s průvlekem na opasek a vyměnitelným pádlem, doporučená maloobchodní cena je 990Kč.
Samozřejmě pouzdro pořádně dlouhodobě vyzkoušíme a budeme následně reportovat, ale už i první dojmy něco napovídají. Ve verzi s průvlekem (se stavitelným náklonem) pro dvě šířky opasku (odlišné provedení od std. kydexových UM pouzder) je to “na první šáhnutí” velmi dobra volba a splňuje všechny nároky na kvalitní pouzdro po tento druh nošení. Tasení s odjištěním je bezproblémové, přirozené a lze ho nouzově provést i nedominantní rukou.
Aktuálně jsou dostupná pouzdra
na pistole Glock (výrobce uvádí modely 17, 19, 21, 22, 23, 26, 27, 31, 32, 33, 34, 35 – doporučoval bych ho nejvíce pro G17/19 a příslušné varianty v jiných rážích), vyrábí se take pro Sig Sauer P220 a P226, Smith & Wesson série M&P a SD9/40, 1911 Commander, Ruger SR9/40, SR9c/40c, Beretta 92 a 96, Springfield XD a XD(m) a Taurus 24/7 G2. Všechna pouzdra jsou zatím pouze pro praváky.

článek "Vojenský a kosmický výzkum rozvíjí metody léčby ran"

Článek "Vojenský a kosmický výzkum rozvíjí metody léčby ran" (www.armadninoviny.cz) jehož autorem je náš kamarád, “vesmírný medik” Pavel Boháček, kterého jsme poznali na kurzu první pomoci Tactical Rescue System.
Pavel je profesionál v oblasti zdravotnictví, se zaměřením na problematiku vesmírných letů a medicínu extrémních prostředí obecně a mj. stojí za projektem
Human Exploration Projects (web, facebokový profil, YouTube kanál)

časopis Zbraně & Náboje nově na facebooku

ZN_blog

Od 16.2.2012 začala fungovat facebooková stránka časopisu Zbraně & Náboje.
Věříme, že se podaří využít všech možností, které tohle prostředí nabízí a že to bude dobrý bonus k tištěnému vydání. Mj. to může být dobré místo pro vyjadřování se k jednotlivým článkům a zpětnou vazbu časopisu obecně. Za Akademii Aegis (do ZN přispíváme už od roku 2003), můžeme slíbit, že tam např. budeme dávat odkazy na naše články s rozšířenou fotogalerií.

Paul Castle 1959-2011

214966-1

Když se řekne jeho jméno, většině nebude znít povědomě, ale když přidáme název jeho střeleckého systému - Center Axis Relock Shooting System (CAR) - neboli Systém centrální osy, bude jasněji.
V ČR bohužel udělal medvědí službu systému CAR kdysi jeden článek, který ho podával v hodně zkreslené podobě a spíš vzbuzoval posměch než zájem. Ve skutečnosti se jednalo o smysluplný komplex střeleckých technik a celkového konceptu přístupu k problematice reálného použití zbraní, který stálo za to blíže pochopit. Paul Castle byl Angličan usazený v USA, kde vedl výcvikové středisko Sabre Tactical a my jsme s ním poslední dva roky udržovali kontakt.
CAR se vyvíjel a získával si svoje „místo na slunci“ a dokazoval, že to není jen komerční bublina. Paul Castle byl zajímavá instruktorská osobnost a připravovali jsme se využít jeho velkorysé nabídky k absolvování instruktorského kurzu systému CAR v jeho výcvikovém centru v USA letos v dubnu...
Bohužel až před krátkou dobou jsme se dozvěděli, proč v druhé polovině loňského roku komunikace ustala. Paul podlehl rakovině...
RIP

Vyznamenání Bronze Star Medal za záchranu života pro českého vojáka

mn_blog1

Michal Novotný, příslušník armády ČR (102.průzkumný prapor z Prostějova) a jeden z instruktorů Czech Association of Combat Medics, se kterou spolupracujeme, dostal v Afghánistánu z rukou náčelníka štábu US Army generála Martina E. Dempseyho vyznamenání Bronze Star Medal za záchranu života amerického vojáka. Michale gratulujeme!
původní zpráva (www.eur.army.mil)
oficiální práva (www.mise.army.cz)
reportáž (Události ČT 14.2.)
článek popisující okolnosti akce (www.mise.army.cz)

PROARMS ARMORY PAR Mk.3 - na návštěvě výroby

par_blog_tit

V lednu 2012 jsme rádi využili možnosti návštěvy firmy PROARMS ARMORY a místa, kde se vyrábí a kompletují pušky PAR Mk.3. Provedli nás a vysvětlili procesy výroby pánové Ivo Hofman a Václav Vinduška, jinak též “otcové” této vynikající české zbraně.
Byli jsme u začátků (mj u prvního testování verze Mk.1 a vyzkoušeli jsme i vývojové verze směřující k Mk.3), s Proarms CZ úzce spolupracujeme už řadu let a pojí nás i přátelské osobní vztahy, proto to byla velmi příjemná příležitost nahlédnout do zákulisí, která není úplně běžná.
Chystáme o této zbrani samostatný článek, který zhodnotí naše zkušenosti a získané informace, zatím alespoň malá ochutnávka v podobě
fotogalerie.

chest rig Aegis s českými policisty na výcviku v USA

chr_blog

V říjnu 2011 se několik příslušníků PČR účastnilo výcviku v USA a jeden z nich (člen zásahové jednotky) měl s sebou i náš chest rig.
Po návratu nám poslal pár fotek...děkujeme a dělíme se o ně
více fotografií

AEGIS BLOG