sám sobě štítem!

novinka v ČR: turniket RATS

rats_blog

Před časem se objevilo na trhu v USA nové zaškrcovadlo (turniket) R.A.T.S. = Rapid Application Tourniquet System, které si získalo i naši pozornost. Pozitivně se o něm vyjadřovalo několik našich známých v USA, kteří se problematikou první pomoci profesionálně zabývají (a jejichž názor má pro nás význam) a proto jsme si ho před časem pořádili na vyzkoušení i my.
Jedná se o cca 110cm dlouhý pružný popruh, zakončený speciální kovovou sponou a efektu požadovaného zaškrcení končetiny se dosahuje několikerým omotáním. To je i odpověď na otázku, která asi každého při prvním pohledu napadne, tj. “není to moc úzké?” Způsob aplikace je zřejmý z obrázku resp.
videa. Zkoušeli jsme ho ve všech režimech použití (sami na sobě i na druhém, horní/dolní končetiny, oběma/jednou rukou) a na práci s ním se dá zvyknout velmi rychle.
Určitě to není náhrada primárního turniketu CAT nebo SOFTT, spíš se použitelností a vlastnostmi RATS blíží “gumovému” typu SWATT. Na RATS se nám líbí jeho skladnost (na pouzdru už se pracuje… ), díky zakončení sponou se dobře zajišťuje vč. manipulace jednou rukou (v tom je asi hlavní výhoda proti SWATTu) a v neposlední řadě je za rozumnou cenu.

A teď ta dobrá zpráva! Po vlastní pozitivní zkušenosti s RATS jsme propojili výrobce a naše přátele z S-GEARu a výsledkem je to, že jsou RATS turnikety dostupné v ČR. Cena je 390Kč (v USA se prodává za 14.95 USD) a na výběr je černá nebo červená verze.
Vše skladem na eshopu S-Gear

AEGIS BLOG