sám sobě štítem!

autor: A.Vondráček

PROARMS na Facebooku

proarms_blog
PROARMS ARMORY a PROARMS OUTDOOR CENTER
se kterými máme dlouholetou spolupráci, spustili i svoje stránky na facebooku.
Náš "lajk" už mají Happy

novinka v ČR: turniket RATS

rats_blog

Před časem se objevilo na trhu v USA nové zaškrcovadlo (turniket) R.A.T.S. = Rapid Application Tourniquet System, které si získalo i naši pozornost. Pozitivně se o něm vyjadřovalo několik našich známých v USA, kteří se problematikou první pomoci profesionálně zabývají (a jejichž názor má pro nás význam) a proto jsme si ho před časem pořádili na vyzkoušení i my.
Jedná se o cca 110cm dlouhý pružný popruh, zakončený speciální kovovou sponou a efektu požadovaného zaškrcení končetiny se dosahuje několikerým omotáním. To je i odpověď na otázku, která asi každého při prvním pohledu napadne, tj. “není to moc úzké?” Způsob aplikace je zřejmý z obrázku resp.
videa. Zkoušeli jsme ho ve všech režimech použití (sami na sobě i na druhém, horní/dolní končetiny, oběma/jednou rukou) a na práci s ním se dá zvyknout velmi rychle.
Určitě to není náhrada primárního turniketu CAT nebo SOFTT, spíš se použitelností a vlastnostmi RATS blíží “gumovému” typu SWATT. Na RATS se nám líbí jeho skladnost (na pouzdru už se pracuje… ), díky zakončení sponou se dobře zajišťuje vč. manipulace jednou rukou (v tom je asi hlavní výhoda proti SWATTu) a v neposlední řadě je za rozumnou cenu.

A teď ta dobrá zpráva! Po vlastní pozitivní zkušenosti s RATS jsme propojili výrobce a naše přátele z S-GEARu a výsledkem je to, že jsou RATS turnikety dostupné v ČR. Cena je 390Kč (v USA se prodává za 14.95 USD) a na výběr je černá nebo červená verze.
Vše skladem na eshopu S-Gear

Nový Glock 42 poprvé v ČR

g42_blog

První kusy nové pistole Glock 42 v ráži 9mm Bw. dorazily 27.3. do ČR a díky dovozci jsme měli exkluzivní a velmi vítanou možnost vyzkoušení na střelnici. Kromě toho jsme G42 komplet rozebrali a důkladně prozkoumali...
Článek shrnuje první dojmy ze střelby a popisuje konstrukční odlišnosti G42 od stávajících Glocků. Některé z nich jsou velice zajímavé a pár věcí je jinak, než jsme u byli zvyklí!

AFAK - video

afak_video_tit_blog

Další krátké video, tentokrát k lékárničce AFAK, je na světě!
Ukazuje zejména základní manipulaci, tj. otevření buď při umístění na molle vazbě (zde na batohu) a při volném nošení. Příští na řade je naše ledvinka pro skryté nošení zbraně, ale AFAKu se s videokamerou určitě budeme ještě věnovat...

miniAFAK - video

miniAFAK_still_blog

Ve spolupráci s firmou S-Gear jsme připravili první ze série videí představující naše produkty - pouzdro na výbavu první pomoci miniAFAK a demonstrace jeho otevření pro přístup k obsahu.
Podobné video k většímu
AFAKu je už ve výrobě, následovat bude ledvinka :- )

fotosoutěž "Vždy připraven!"

afak_x3_blog

Nová fotosoutěž S-Gearu, tentokrát zaměřená na naše pouzdra pro výbavu první pomoci AFAK a miniAFAK

“Vždy připraven!”
FOTOSOUTĚŽ na téma “AFAK&miniAFAK”

1. posílejte nám fotografie svých pouzder pro výbavu první pomoci AFAK a miniAFAK
- soutěžní příspěvek tvoří dvě fotografie – umístění pouzdra, kde ho nosíte (tj. kde ho nosíte) + fotografie obsahu pouzdra (tj. co v něm nosíte)
- do soutěže může jedna osoba poslat max. 1 příspěvek ke každému pouzdru
2. fotografie se přijímají v období 1.-28.2.2014 na emailu info@s-gear.cz a budou průběžně zveřejňovány ve fotoalbu na facebooku
S-Gear
3. pokud chcete, připojte popis obsahu nebo krátký komentář - není podmínkou, ale může být výhodou
4. připojte kontakt, na který chcete oznámit případnou výhru a sdělte, zda chcete fotografii uveřejnit anonymně nebo pod jménem
5. hodnocení:
- od okamžiku zveřejnění do 9,00hod. 5. 3. 2014 budou fotografie k dispozici pro hlasování ( lajkování )
- vítěz = nejvíc "lajků" sečtených u obou soutěžních fotografií
- 5.března 2013 bude vyhlášen/zveřejněn vítěz
6. pořadatel si vyhrazuje udělit další výhru nejlepší fotografii podle svého subjektivního výběru

nouzový bivak "SOL Emergency Bivvy" od Adventure Medical Kits

sol_blog

Ve středu 22.1. jsme využili nepříznivého počasí (sníh a teploty -2st.) a vyzkoušeli nouzový bivak SOL zn. Adventure Medical Kits. Můžeme potvrdit, že je vyroben z dostatečně pevného materiálu, který je nejen odolný proti roztrhnutí, ale rozměr 213x91 cm zaručuje, že se do něj nasouká bez nejmenších problémů v podstatě každý.
Materiál, ze kterého je vyroben, zachovává tělesné teplo uvnitř (odráží ho) a je vodě i větru nepropustný. Jak jsme na vlastní kůži zjistili, funguje v praxi velice dobře, ale podmínkou je zajistit si odizolování od země.
Tahle věcička by neměla chybět ve vašem batohu a ani v autě. Výborně bude fungovat i ve výbavě pro první pomoc jako náhrada obyčejné termofólie. Vyrábí se také ve variantě
pro dvě osoby.

testování čelovky Nitecore HC50

hc50

Značka NITECORE představila čelovku HC50 - první ve svém sortimentu. Při svém uvedení na trh mě natolik zaujala, že jsem se přihlásil do celosvětové testovací kampaně výrobce.
Dnes jsem se dověděl, že jsem byl jako jeden z deseti vybrán a bude mi svítilna poskytnuta k otestování. Těším se a výsledná recenze bude k dispozici samozřejmě i zde.

hc50testers_blog

test nábojů s hromadnou střelou - pokrytí cíle na různé vzdálenosti

broky_test_blog

Test, který může dát odpovědi na některé otázky a navést každého majitele brokovnice k provedení svého vlastního vyzkoušení závislosti typ zbraně/druh střeliva/efektivní vzdálenost použití.
celý článek

svítilna “Elzetta High Output Flashlight” PRVNÍ OFICIÁLNÍ PŘEDSTAVENÍ

B331_&_C133_blog

Na veletrhu Shot Show 2013 začátkem roku byl výrobcem avizován příchod novinky , svítilny Elzetta s vyšším výkonem – a konečně je tady!
Jedná se v podstatě o novou hlavu s novou elektronikou AVS (Automatic Voltage Sensing), která poskytuje svítilně
nové vlastnosti. Především nově hlava s názcem “High Output AVS Head” umí rozpoznat, je-li připojena k tělu 2C nebo 3C (lišící se počtem baterií a tím i dodávaným napětím 6 resp. 9V) a podle toho poskytovat různou kombinaci světelný výkon (světelný tok) / výdrž na baterie. U původního modelu M60, který se ale bude samozřejmě vyrábět i nadále, se měnila pouze doba svícení.
Nově konstruovaná hlava svítilny má také výměnný koncový prstenec (Standard vs. Ozubený ) a také samotnou čočku (výměna při event. poškození resp. volba mezi zaostřeným a rozptýleným kuželem světla)

Parametry nových svítilen jsou:
Elzetta Bravo = 650lm po dobu 90min
(tj. tělo 2C + hlava AVS)

Elzetta Charlie = 900lm po dobu 105min
(tj. tělo 3C + hlava AVS)

Více informací na
webu výrobce , představovacím videu a facebookových stránkách Elzetta CZ a Světelný Guru. Výhradním zástupcem profesionálních taktických svítilen Elzetta v ČR je firma S-Gear.

Aimpoint Zeroing Target

aimpoint_zero_targ

Švédský výrobce Aimpoint nově nabízí zajímavou pomůcku pro nastřelování zbraní s jejich zaměřovači (použitelné ale i pro jiné typy v závislosti na velikosti stranové a výškové korekce na jeden klik). Na odkazu na stránkách výrobce si můžete zvolit svůj model zaměřovače a následně stáhnout příslušný terč. K dispozici je i doporučený postup jak si zbraň se zaměřovačem jednoduše nastřelit.

systém přihlašování na kurzy aneb jak to funguje...

Dobrý den všem,
na základě administrace přihlášek na poslední kurz (právě proběhlý K1 po prázdninové pauze) a několika emailů, které jsem v této souvislosti řešil, si dovolím veřejnou odpověd resp. úvahu na téma:
“Jak se mám dostat na váš kurz resp. hlásím se už po několikáté a stejně se nevejdu…” Právě kurzů K1 se téma týká nejvíce, protože je to první kontakt s námi a s tím, jak fungujeme.

Ano,
základní princip je "kdo dřív přijde, ten dřív mele" s tím bonusem, že kdo předem projeví zájem (emailem, zprávou na fb, kontaktním formulářem z našeho webu), tomu je info o termínu zasláno předem resp. předtím, než se zveřejní.
Tím je dána šance se přihlásit včas o něco větší, než kdybychom jen vyvěšovali termín na webu a facebooku. A ano, ve stávajícím systému je tedy výhodou být "připojen",
hlídat si náš web/blog a odebírat novinky z facebooku.

Tedy není to zádné plánovité zvýhodňování/znevýhodňování kohokoli - kromě zmíněného přednostního informování emailem. Pokud bychom dali termín jen na web, tak je kurz naplněn do 24-48hod...
Jsme rádi, že je o naše kurzy zájem a poptávka výrazně převyšuje nabídku (např. na poslední kurz K1 se na 16 míst přihlásilo 52 lidí… ) a vážíme si těch, kteří mají zájem. Nicméně chceme držet, z našeho pohledu, jasná pravidla, se kterými jsou všichni otevřeně seznámeni.

Nejsme ani lékařská pohotovost ani jiný subjekt, poskytující "službu", kde by o pořadí rozhodovala akutnost stavu (jak bylo přirovnáváno v jednom emailu) nebo jiné obecně akceptovatelné pořadí priority.
Jsme subjekt, který poskytuje službu na komerční bází, a pokud se např. vyhlásí nějaký termín kurzu, tak objektivně jediné "spravedlivé" hledisko jeho naplňování je pořadí došlých přihlášek. Protože naopak, pokud bychom z přihlášek chtěli vybírat, filtrovat a upřednostňovat na základě nějakých kritérii, založených na subjektivním pohledu, tak bychom se chovali nefér. Resp. bychom museli otevřeně deklarovat, že se sice každý může přihlásit, ale teprve pak si z nich budeme vybírat a to není naše cesta.

Veřte, že nás mrzí, že se často nepodaří hned uspokojit něčí zájem přijet na kurz, ale to maximum, co můžeme udělat, je vážné zájemce informovat přednostně emailem a dát tak šanci se přihlásit, dříve, než tu možnost bude mít každý návštěvník našeho webu/facebooku.

Shrnuto: máte-li zájem o naše kurzy, napište nám a budete vedeni v příslušných seznamech a před konáním dostanete přednostně info o konkrétním termínu se šancí se přihlásit. Pokud bude datum vyhovovat, pošlete přihlášku a počkejte na potvrzení místa na kurzu.

Díky za pozornost a budeme se na vás těšit, třeba ještě v podzimní části sezóny
: -)

bývalá základna nukleárních raket SSSR Muzeum studené války Plokštiné, Litva

plokstine_blog

Budete-li někdy cestovat do Pobaltí, máme pro vás námět na výlet s tématikou vojenské historie - bývalou základnu sovětských raketových vojsk, kde byly umístěné nukleární rakety. Najdete ji v litevském Plokštiné.
celý článek

ochranné pomůcky při střelbě nenosí jen idiot...

zranění_blog

Nepoužívat při střelbě resp. při pobytu na střelnici ochranné pomůcky není znakem “tvrďáctví”, ale naprosté hlouposti a nebo (v lepším případě) “jen” neinformovanosti a podceňování rizika.
Za těch mnoho let, co se v rámci práce, sportu atp. vyskytujeme na střelnicích, jsme viděli spoustu zranění, kdy střelec dostal zásah odraženou střelou nebo střepinou z pláště střely, případně i nábojnicí vyhozenou ze zbraně…a mnohdy se zdálo, že to i odporovalo fyzikálním zákonům. A vůbec neplatí, že by se např. ochranné brýle měly používat jen při střelbě na kovové terče!
Představte si, že by člověk na fotce nedostal onen zásah střepinou do tváře, ale do oka nechráněného brýlemi… Potřebuje to další komentář? Mimochodem, i k tomuto poranění došlo při střelbě na papírové terče zavěšené na na drátech (tj. ani žádná konstrukce, od které by se to mohlo odrazit), za kterými byl zemní val částečně ještě odcloněný gumovými pásy – to vše na docela dlouhou vzdálenost.
Znovu a znovu připomínané poučení a naše jasné doporučení zní:
Používejte ochranné pomůcky, zejména kvalitní ochranné brýle na střelnici VŽDY ! Prostě, přijdu na střelnici = nasadím brýle. A sundám je až při odchodu.
Doporučujeme také brýle s co největším (ideálně balisticky odolným) zorníkem, který lépe oči chrání i ze stran resp. z různých úhlů (i autor těchto řádek dostal kdysi zásah do dolního víčka oka, kdy fragment prošel pod spodním okrajem brýlí… ).
Přemýšlejte, nepodceňujte riziko a chovejte se podle toho !

cvičení “Aktivní střelec Metro 2013”

cviceni-metro-Florenc-(7)

26.6. se v Praze, v prostorách metra Florenc, konalo velké cvičení s námětem “šíleného střelce”, na kterém se podílelo 450 figurantů a 150 zasahujících policistů, strážníků, záchranářů, hasičů a dalších složek…
Velice rádi jsme přijali pozvání a poptávku organizátorů tohoto cvičení přijet odprezentovat naše pouzdra na výbavu první pomoci AFAK a miniAFAK, spolu s moderním zdravotnickým materiálem, pro který jsou určená.
celý článek

Aegis chest rig & CZ 805 Bren ?

DWC_4161xx

Lze použít Chest rig Aegis se zásobníky do CZ 805 BREN ?
Tak tuhle otázku občas dostáváme... a konečně jsme měli možnost to vyzkoušet a můžeme kvalifikovaně odpovědět.
Ve chvíli, kdy je zásobník uvnitř pouzdra, tak jeho "tasení" problém není a z tohoto pohledu zní tedy odpověď ANO - zásobníky se tam vejdou a jdou používat. Trochu grif však vyžaduje jeho zasunutí dovnitř - a ano, důvodem je onen tak často v podobné situaci diskutovaný "lem" na zásobníku.
Ale jde to a časem, až se pouzdro trochu zajede, tak to půjde určitě ještě o kousek lépe než u nového chest rigu, na kterém se to zkoušelo.

Untitled 2

svítilny ELZETTA v ČR!

elzetta_blog

Po roce nošení, používání a cíleného testování jsem dokončil souhrnný materiál k taktickým svítilnám Elzetta, které se na mé doporučení začaly do ČR oficiálně dovážet.
Co to Elzetta je a co umí se můžete dozvědět v rozsáhlém dvoudílném článku:
1)
Elzetta – profesionální taktické svítilny z USA
2)
Elzetta – průvodce výběrem

elzettacz_fb
K 7.6. byla také spuštěna facebooková stránka Elzetta CZ

nový produkt Aegis - miniAFAK

mA_5_452

Představujeme novinku nesoucí značku Aegis - kompaktní pouzdro pro základní výbavu první pomoci s názvem „miniAFAK“.

Je určené
na primární vybavení určené pro neodkladnou první pomoc při nejzávažnějších, život ohrožujících zraněních, jako je např. masivní končetinové krvácení atp. – tj. kombinaci zaškrcovadla (typ SWAT-T nebo SOFTT-W ) a tlakového obvazu (4” izraelský ) + gumové rukavice.

kompletní info

konečně teplo! Laugh

tr_452

Pravidelně pořádané skupinové tréninky byly v poslední době ve znamení spíš špatného až extrémního počasí (např. v říjnu první sníh, v lednu mrazy -16 viz. foto dole...). Ne, že by to nějak vadilo, ale v tom právě uplynulém víkendu jsme to sluníčko docela ocenili :- )

P1150899_452

zbraně na kurzech v roce 2012

stat2012_blog_tit

Pro zajímavost jsem udělal statistiku zbraní používaných na našich kurzech v roce 2012 - zahrnuje střelecké “civilní” kurzy s krátkými zbraněmi, tedy např. ne zbrojířské kurzy Glock, tam je procento jasné : -)

70% Glock
15% CZ
15% ostatní


podrobněji:
Glock = 44% G19, 40% G17, 16% ostatní (G19c, G21, G23, G26, G27)
CZ = 55% CZ75/85, 25% CZ75D, 20% ostatní (Duty, Rami, SP-01)
ostatní = Sig P228, Sig 1911, GP K100, Steyr M9-A1, HK USP, Taurus 809, SW MP9, SW 360
ráže = 90% 9mm Luger, 10% ostatní (.40SW, .45ACP, .357Mag)

střelecká soutěž TACTICAL CUP 2013

Untitled452

Zveme vás na 5.ročník závodu TACTICAL CUP, zaměřeného na obrannou/praktickou střelbu (kombinace dlouhá + krátká zbraň), který se bude konat v neděli 12.května 2013 na střelnici Fox Chloumek u Mělníka.
Opět bude připraveno 5 zajímavých situací (viz.
TC 2012), na výherce čekají hodnotné ceny od partnerů závodu a v roli ředitele závodu bude znovu působit Aleš Vondráček z Akademie Aegis.
propozice ke stažení

novinky ze SHOT SHOW 2013

shot-show_452

V americkém Las Vegas právě skončil 35. ročník největší světové výstavy v oboru zbraní, střeliva a všeho, co s tím blízce i vzdáleně souvisí - SHOT SHOW 2013.
celý článek

poprvé v ČR - svítilna INFORCE APL

apl_blog

Čekání skončilo a první kus nové zbraňové svítilny INFORCE APL je v České republice a dostali jsme ho na testování.
4.1.2013 proběhlo první vyzkoušení - dojmy, hodnocení a více fotek už velmi brzo...

produkty Aegis v pražském Armyshopu MASH

mash_blog

Po delší pauze je opět všem zájemcům k dispozici v Praze, na jediném místě - v Armyshopu MASH - kompletní sortiment produktů Aegis – ledvinky pro skryté nošení 3.gen, chest rigy, lékárny AFAK… a také další produkty z eshopu S-Gear.
S tímto armyshopem máme dlouhodobé osobní vztahy a dobré zkušenosti a můžeme vám ho jen doporučit.

nový produkt Aegis - lékárnička "AFAK" (Aegis First Aid Kit)

afak_blog_tit

Představujeme nejnovějšího “člena rodiny” produktů, vytvořených podle našeho návrhu a nesoucí značku Aegis, lékárničku “AFAK” Aegis First Aid Kit.
Je určená pro základní osobní výbavu první pomoci jak pro profesionální použití v ozbrojených složkách, tak i pro běžný civilní každodenní život.
Na lékárničce AFAK se především odrazila dlouhodobá zkušenosti s používáním různých typů pouzder, absolvování a
pořádání kurzů neodkladné první pomoci systémů TCCC (Tactical Combat Casualty Care) a TECC (Tactical Emergency Casualty Care) ve spolupráci s Czech Association of Combat Medics.
kompletní info
rozšířená fotogalerie na FB

spuštěn FB projekt "Světelný Guru"

sguru_blog

Nové FB stránky věnované svítilnám všeho druhu, především však těm, které mají nějakou souvislost se zbraněmi resp. s každodenním nošením tohoto užitečného pomocníka - vytvořené a spravované Alešem Vondráčkem z Akademie Aegis

časopis Paměť a dějiny č.2/2012

pd_blog

časopis Paměť a dějiny č.2/2012 (čtvrtletník vydávaný Ústavem pro studium totalitních režimů ČR) je tématicky věnovaný útoku na R.Heydricha. Velmi doporučuju!
malá ukázka - článek SOE a příprava atentátu na Reinharda Heydricha, autor pplk. PhDr. Eduard Stehlík

exkluzivní test prototypů nových zaměřovačů zn.MEOPTA

meopta_blog_tit

V nedávné době jsme měli možnost exkluzivně vyzkoušet a připomínkovat prototypy nových zaměřovačů zn. MEOPTA, konkrétně dva typy optických zaměřovačů s pevným zvětšením, určené zejména pro vojenské použití. Jednalo se o typ ZD 3x20 RD a ZD 5x35 RD, oba sdružené s kolimátorem Meopta Meosight s 3MOA záměrnou tečkou.
Model 3x20 byl zkoušen na pušce CZ 858 Tactical, (7,62x39) a model 5x35 na AR-15 zn.IDS (223.Rem). Střelba s optikou i kolimátorem probíhala většinou na 100 resp. 50 metrů a v rámci testu bylo vystříleno několik stovek nábojů. Začali jsme nástřelem obou zbraní resp. zaměřovačů (oba mají integrovanou rychomontáž) a postupně se dostali ke střelbě z různých poloh, kombinací papírových a kovových terčů několika velikostí - na různých vzdálenostech – a přechody z optiky na kolimátor a obráceně. Zajímavostí je možnost volby z dvou barev podsvícení záměrné osnovy obou zaměřovačů – červeného nebo zeleného.
Tyto zaměřovače spadají konstrukčně i využitelností do stejné kategorie jako jsou např. Trijicon ACOG nebo nový Leupold Mark 4 HAMR a zajímavé bylo (byť nepřímé ) jejich porovnání s prototypy od Meopty. Je samozřejmě otázka jestli, a v jaké podobě, se nakonec budou vyrábět, ale předali jsme naše poznatky a i výhrady k několika prvkům a řešením. V mnohém se shodovaly se zkušenostmi našeho kamaráda, který se s těmito zaměřovači nedávno vrátil z mise v Afghanistánu.
Věříme, že i naše připomínky nakonec povedou ke zlepšení konečného výrobku, který má určitě v sortimentu zn. Meopta své místo a svým způsobem v něm zatím chybí. Optiku Meopta „umí“ a tak by výsledek mohl být důstojnou konkurencí podobným zavedeným druhům, s předpokládanou výhodou nižší ceny.
fotogalerie na FB

nabídka zbraní na prodej

K prodeji se nabízí dvě zbraně:
Glock 21SF ráže .45ACP - cena 15000Kč
SigSauer SP2022 ráže 9mm Luger - cena 14000Kč
Obě zbraně jsou nové, nepoužívané a od spolehlivých majitelů Happy

21 21

Zájemci prosím kontaktujte nás na info@aegisteam.cz

18.6.1942 – poslední boj parašutistů v chrámu sv. Cyrila a Metoděje

18642_blog

70 let je dlouhá doba a přímí pamětníci odcházejí… Je potřeba připomínat si události a činy lidí, na které můžeme být právem hrdí a které i po desítkách let osvětlují význam slov statečnost, čest, vlastenectví nebo oběť.
Nejen těch sedm, kteří proti přesile bojovali do posledních zbytků sil a posledního náboje, ale i stovky dalších pomáhajících, bez kterých by oni svoje úkoly v oněch těžkých dobách nezvládli, je třeba mít v úctě.
fotogalerie na FB

PISTOLE vs. PISTOLE S PAŽBOU vs. PISTOLE V KONVERZI vs. PDW SAMOPAL

test_blog

Srovnávací test rychlosti použití zbraní různé konfigurace na různé vzdálenosti se zhodnocením přídavné pažby resp. karabinové konverzní sady pro krátku zbraň.
celý článek

TACTICAL CUP 2012

tc2012_1_blog

29.4.2012 proběhla na střelnici Fox Chloumek u Mělníka střelecká soutěž TACTICAL CUP 2012 obsahově zaměřená na praktickou/obrannou střelbu z dlouhých a krátkých zbraní resp. jejich kombinaci.
celý článek

SPOUŠŤOVÝ MECHANIZMUS u obranné zbraně... Co byste měli vědět, než začnete „ladit“

spmech_blog

V poslední době jsem (opět) s několika lidmi diskutoval na téma úprav spoušťového mechanizmu u obranné zbraně a proto jsem sáhl do archivu a vytáhl článek ze začátku roku 2011, ve kterém jsem se snažil toto téma nějak komplexněji pojmout a vysvětlit.
Správné ovládání spouště je jednou z klíčových součástí základní střelecké techniky a proto se mu pomocí specifických drilů důkladně věnujeme na všech úrovních výcviků.
celý článek

TACTICAL CUP 2012

tc2012_blog

29.4.2012 proběhne na střelnici Fox Chloumek u Mělníka střelecká soutěž TACTICAL CUP 2012 (dříve 5.11 Tactical Cup)
Propozice ke stažení

nové vnitřní pouzdro pro skryté nošení - Apendix/IWB Holster 5.11/BladeTech

iwb_blog2iwb_blog1

Dostalo se nám do rukou nové pouzdro Blade Tech, které se prodává pod značkou 5.11 s názvem „Appendix/IWB Holster“ - je tedy určeno pro vnitřní nošení v pozici „appendix carry“, tj. za kalhotami mírně vpředu. Je vyrobeno z plastu a za opaskem drží pomocí ocelového klipu se zpětným háčkem, zbraň je jištěna za lučík, bez možnosti nastavení síly sevření (tření ). Výhodou je, že pouzdro kryje celý závěr zbraně (tzv. sweat shield) a brání přímému kontaktu s tělem. Jako zajímavost má očko pro nošení malé svítilny s klipem (viz. foto) na přední straně pouzdra.
První vyzkoušení dává tušit, že je to další z řady dobrých pouzder pro tento styl nošení a i když ho v Akademii Aegis příliš nepreferujeme, rádi ho vyzkoušíme a za nějaký čas dáme vědět jak jsme byli spokojeni.

Pouzdro je momentálně je dostupné v černé barvě pro zbraně Glock 19/23 a 26/27 resp. S&W M&P Compact ve verzích pro praváky i leváky.

IWA 2012

iwa_blog

Tým Akademie Aegis se opět účastnil největšího oborového evropského veletrhu IWA & Outdoor Classics 2012 v německém Norimberku!
Fotogalerii (přes 200 fotek) najdete na našem facebookovém profilu

Leupold VX-R 1,25-4x20mm PATROL

Leupold_blog

Vyzkoušeli jsme novinku v nabídce taktických puškohledů americké značky Leupold, model z řady VX-R 1,25-4x20mm PATROL, na jehož vývoji se podílel nám dobře známý ex-člen Delta Force Jim Smith ze Spartan Tactical.
Jedná se o univerzální, poměrně krátkou a lehkou optiku s proměnlivým zvětšením, která zlepšuje identifikaci cíle a použitelnost dlouhé zbraně na větší vzdálenosti, ale přitom nesnižuje efektivitu a rychlost střelby na blízko.
Připravujeme obsáhlejší článek, nyní zatím
fotogalerie z prvního testování na střelnici, kdy byla optikou osazena puška Proarms Armory PAR Mk.3

Základní parametry:
rozsah 1,25-4x20mm
tubus 30mm
záměrná osnova
FireDot SPR speciálně navržená pro pušky typu AR15 v ráži 5,56mm s osvětleným bodem
osvětlení bodu (stejně jako u řad VX-R, VX-3 a VX-6) má režim pro den a noc, pohybové čidlo a paměť na poslední nastavenou intenzitu osvitu
odolná konstrukce
přesná mechanika s taktickými stavítky pro výškovou a stranovou korekci

první střelecký test B&T APC9

apc_blog1

Jen tři dny jsme čekali na příležitost vyzkoušet novinku B&T APC9 na střelnici! První poznatky a dojmy ze střelby předčily naše očekávání. APC9 v kombinaci s kolimátorem Aimpoint Micro TL1 je povedená zbraň s výbornou ergonomií a ovládáním.
Zajímavostí konstrukce je použití spoušťového mechanizmu z AR15 a pružný doraz (tzv.buffer) dynamického závěru. Ovládací prvky – pojistka, záchyt závěru, záchyt zásobníku – jsou plně oboustranné a natahovací páka se dá podle preferencí umístit vlevo nebo vpravo. Součástí zbraně jsou i nouzová výklopná mechanická mířidla.
Vystříleli jsme ze zbraně cca 400 nábojů a vykoušeli jsme různé druhy střeliva 9 mm Luger – S&B 115gr. TFMJ Nontox, S&B 124gr. FMJ (NATO specifikace), S&B Subsonic 140gr. FMJ , S&B 124gr. SP a CCI Blazer 115gr. FMJ), včetně jejich namixování do jednoho zásobníku. Vše bez závady.
Získávání zkušeností s APC9 bude pokračovat a výsledkem bude profil+test, který posléze naleznete ve Zbraních a Nábojích a v rozšířené podobě i zde na AEGIS BLOGu.
fotogalerie z prvního testování

poprvé v ČR - B&T APC9

bt_blog5

V těchto dnech se v ČR poprvé objevila dlouho očekávaná a avizovaná novinka švýcarského výrobce B&T (Brugger&Thomet) - karabina APC (Advanced Police Carbine) v ráži 9 mm Luger.
celý článek

nové pouzdro pro skryté nošení: Uncle Mike's REFLEX poprvé v ČR

um_r_blog_1a
um_r_blog_2

17.2.2012 se v ČR poprvé oficiálně objevilo nové zajímavé pouzdro – Uncle Mike’s REFLEX, které na základě našeho doporučení dovezla firma Proarms CZ, zástupce této značky.
Jedná se o
kydexové pouzdro pro skryté nošení, vybavené vnitřním pojistným systémem I.R.T. (Integrated Retention Technology), ovládané/odjišťované při tasení mírným vytočením rukojeti zbraně směrem k tělu. Zbraň se automaticky zajistí vložením do pouzdra. Podobný princip už dříve Uncle Mike’s použil u taktických stehenních a služebních pouzder.
Pouzdro Reflex se dodává v sadě s průvlekem na opasek a vyměnitelným pádlem, doporučená maloobchodní cena je 990Kč.
Samozřejmě pouzdro pořádně dlouhodobě vyzkoušíme a budeme následně reportovat, ale už i první dojmy něco napovídají. Ve verzi s průvlekem (se stavitelným náklonem) pro dvě šířky opasku (odlišné provedení od std. kydexových UM pouzder) je to “na první šáhnutí” velmi dobra volba a splňuje všechny nároky na kvalitní pouzdro po tento druh nošení. Tasení s odjištěním je bezproblémové, přirozené a lze ho nouzově provést i nedominantní rukou.
Aktuálně jsou dostupná pouzdra
na pistole Glock (výrobce uvádí modely 17, 19, 21, 22, 23, 26, 27, 31, 32, 33, 34, 35 – doporučoval bych ho nejvíce pro G17/19 a příslušné varianty v jiných rážích), vyrábí se take pro Sig Sauer P220 a P226, Smith & Wesson série M&P a SD9/40, 1911 Commander, Ruger SR9/40, SR9c/40c, Beretta 92 a 96, Springfield XD a XD(m) a Taurus 24/7 G2. Všechna pouzdra jsou zatím pouze pro praváky.

článek "Vojenský a kosmický výzkum rozvíjí metody léčby ran"

Článek "Vojenský a kosmický výzkum rozvíjí metody léčby ran" (www.armadninoviny.cz) jehož autorem je náš kamarád, “vesmírný medik” Pavel Boháček, kterého jsme poznali na kurzu první pomoci Tactical Rescue System.
Pavel je profesionál v oblasti zdravotnictví, se zaměřením na problematiku vesmírných letů a medicínu extrémních prostředí obecně a mj. stojí za projektem
Human Exploration Projects (web, facebokový profil, YouTube kanál)

časopis Zbraně & Náboje nově na facebooku

ZN_blog

Od 16.2.2012 začala fungovat facebooková stránka časopisu Zbraně & Náboje.
Věříme, že se podaří využít všech možností, které tohle prostředí nabízí a že to bude dobrý bonus k tištěnému vydání. Mj. to může být dobré místo pro vyjadřování se k jednotlivým článkům a zpětnou vazbu časopisu obecně. Za Akademii Aegis (do ZN přispíváme už od roku 2003), můžeme slíbit, že tam např. budeme dávat odkazy na naše články s rozšířenou fotogalerií.

Paul Castle 1959-2011

214966-1

Když se řekne jeho jméno, většině nebude znít povědomě, ale když přidáme název jeho střeleckého systému - Center Axis Relock Shooting System (CAR) - neboli Systém centrální osy, bude jasněji.
V ČR bohužel udělal medvědí službu systému CAR kdysi jeden článek, který ho podával v hodně zkreslené podobě a spíš vzbuzoval posměch než zájem. Ve skutečnosti se jednalo o smysluplný komplex střeleckých technik a celkového konceptu přístupu k problematice reálného použití zbraní, který stálo za to blíže pochopit. Paul Castle byl Angličan usazený v USA, kde vedl výcvikové středisko Sabre Tactical a my jsme s ním poslední dva roky udržovali kontakt.
CAR se vyvíjel a získával si svoje „místo na slunci“ a dokazoval, že to není jen komerční bublina. Paul Castle byl zajímavá instruktorská osobnost a připravovali jsme se využít jeho velkorysé nabídky k absolvování instruktorského kurzu systému CAR v jeho výcvikovém centru v USA letos v dubnu...
Bohužel až před krátkou dobou jsme se dozvěděli, proč v druhé polovině loňského roku komunikace ustala. Paul podlehl rakovině...
RIP

Vyznamenání Bronze Star Medal za záchranu života pro českého vojáka

mn_blog1

Michal Novotný, příslušník armády ČR (102.průzkumný prapor z Prostějova) a jeden z instruktorů Czech Association of Combat Medics, se kterou spolupracujeme, dostal v Afghánistánu z rukou náčelníka štábu US Army generála Martina E. Dempseyho vyznamenání Bronze Star Medal za záchranu života amerického vojáka. Michale gratulujeme!
původní zpráva (www.eur.army.mil)
oficiální práva (www.mise.army.cz)
reportáž (Události ČT 14.2.)
článek popisující okolnosti akce (www.mise.army.cz)

novinky ze SHOT SHOW

V americkém Las Vegas právě skončila největší světová výstava v oboru zbraní, střeliva a všeho, co s tím blízce i vzdáleně souvisí - SHOT SHOW 2012. Průběžně jsem sledoval řadu webových stránek, blogů, facebookových profilů (když už jsem tam nebyl...) a vybíral pro sebe a kolegy některé novinky, zajímavosti i “zajímavosti” - abych se nakonec rozhodl se o ně podělit i s vámi.
Většina toho “nej” se objeví za pár týdnů na (pro změnu) největší evropské akci tohoto druhu - veletrhu IWA v Norimberku 9-13.3., kam se samozřejmě chystáme a kterou budeme mj. reportážně pokrývat pro časopis Zbraně a Náboje a poprvé i pro náš blog resp. fb profil.

SHOT-Show-Large-logo-300x246 oficiální stránky

souhrnné fotoreporty z jednotlivých dní z webu ITS Tactical: Media Day, Den1, Den2, Den3, Den4

zbraně: LaRue AR15 “vzor Chris Costa”, brokovnice Remington R12P Tactical, puška Heckler&Koch G26, samočinná pistole Glock 18C, pistole Springfield XD-S

střelivo: munice do dlouhých zbraní s polymerovou nábojnicí

nože: pevný nůž ESSE Candiru info1+info2, zavírací nůž Zero Tolerance ZT 560/561, nářaďový nůž Emerson info1+info2, zavírací nůž Strider, novinky Leatherman info1+info2+info3+info4+info5, pevný nůž Gerber De Facto, pevný nůž 5.11 SidePick

svítilny: nová značka LensLight, novinky SUREFIRE, čelovka Petzl Nao, ruční svítilny 5.11 ATAC, svítilna Princeton Tec Charge Pro

zaměřovače: Leupold Mark6, Aimpoint Micro T-1 2MOA info1+info2, nové laserové značkovače Laser Devices

pouzdra: kydexová pouzdra Orion Concepts, minipouzdro Raven Vanguard2

výstroj/vybavení: nosič plátů S&S, nosič plátů 5.11, batoh 5.11 All Hazards, rukavice 5.11 ScreenOps

příslušenství pro dlouhé zbraně: AR15 příslušenství Line of Fire, vysokokapacitní zásobníky XS .308 pro AR15, příslušenství Magpul Handstop+XTM krytky, pažba Rem870, předpažbí Rem870, pevná pažba MOE

ostatní: obušky ASP, obušky RCB Peacekeeper Product International, tréninkové "zbraně" DTS

na vlně “zombie”... : krvácející zombie terče, Leupold VX-R Zombie, Zombie EOTech a jedna všeříkající poznámka na příslušné téma od chlapíka jménem Andrew Tuohy, který mj.provozuje zajímavý blog a FB profil

kolimátor Aimpoint MICRO T-1 konečně s tečkou 2MOA !

t1_2MOA_blog

Na právě probíhajícím veletrhu SHOT SHOW v americkém Las Vegas představil Aimpoint to, co do teď jen testovaly novozélandské speciální síly - model MICRO T-1 s tečkou 2MOA. Fakt, že do teď byl k dispozici "pouze" s 4MOA, byl snad jediné malé negativum tohoto jinak skvělého zaměřovače! Teď už není pochyb co v této kategorii dát na pušku : -)
(foto
GearScout) video
------------------------------------------------------------------------------
aktualizace 20.1.
tento kolimátor bude dostupný také ve verzi H-1

poprvé v ČR - Glock 21 Gen4

G21G4_3G21G4_4

Teprve před pár dny se v ČR objevil nejnovější z rodiny Glocků 4.generace - model 21 v ráži .45ACP. Po prvním vyzkoušení (zatím bez střelby) a se znalostí modelů G21 a G21SF, si troufnu tvrdit, že srovnání mezi G21 a G21 Gen4 vyznívá jednoznačně pro novější typ a otevírá se tak cesta pro střelce s menší rukou toužící po Glocku v této ráži. Subjektivně vyznívá toto srovnání jednoznačněji než mezi G17 a G17 Gen4...
Podle informací od dovozce už se jich několik distribuovalo k prodejcům v ČR, takže toho svého můžete směle kontaktovat.
bližší info

novinky SUREFIRE pro rok 2012

sf2012
(pro video klikněte na obrázek)

Je vidět (a je to dobře), že se tento výrobce špičkových svítilen a dalšího vybavení “probudil” a pro rok 2012 připravil pořádnou dávku novinek, především mezi ručními a zbraňovými svítilnami.

28-29.12.1941

RCH_blog

V 2.24hod. nad ránem 29.12.1941 začala seskokem dvojice parašutistů skupiny Anthropoid, Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka, na českém území operace, která o pár měsíců vyvrcholila úspěšným atentátem na Reinharda Heydricha. Letounu Halifax britské 138.perutě pro speciální úkoly velel Ronald C. Hockey...
osobní vzpomínka na R.C.H.

neobvyklá "závada" na Glocku...

Nedávno se při jednom výcviku přihodila poměrně kuriózní “závada” na pistoli Glock Happy
celý článek

Z&N č.11/2011: rozhovor s ředitelem ÚRN P ČR, panem Liborem Lochmanem

urna_zn_blog

V časopisu Zbraně a Náboje č.11/2011 vyšel obsáhlý rozhovor s ředitelem Útvaru rychlého nasazení Policie ČR, panem Liborem Lochmanem, ve kterém zmiňuje i spolupráci tohoto útvaru s Akademií Aegis
celý článek

instruktoři Akademie Aegis na střeleckém testu NRA Marksmanship Qualification Program

DSC_0016

Měli jsme možnost absolvovat kvalifikační testy podle pravidel americké střelecké organizace NRA - National Rifle Association of America pro pistoli a pušku, konkrétně se jednalo o kvalifikační testy High Power Rifle Qualification (Sporting Rifle Course) pro dlouhou zbraň a Pistol Qualification pro krátkou zbraň.
celý report

3.10.1993

rip

3.10.2011 uplynulo už 18 let od památné bitvy v somálském Mogadišu, jejími účastníky nazývané “Battle of the Black Sea”, ve které 18 amerických vojáků zemřelo (5 z Delta Force, 6 z 75.Rangers, 5 z 160.SOAR a 2 z 10.Horské divize) a 73 bylo zraněno.

Vzhledem k našemu přátelství s Jimem Smithem, v té době odstřelovačem Delta Force na palubě prvního sestřeleného vrtulníku Blackhawk "Super 61" si ji připomínáme i my...

RIP

AEGIS BLOG