sám sobě štítem!

ostatní

15 let Akademie Aegis - rozhovor pro Zbraně&Náboje

ZN2_15_542

V rámci výročí 15 let fungování naší Akademie Aegis, které jsme v roce 2014 oslavili, vznikl rozhovor pro časopis Zbraně & Náboje. Právě vyšel v čísle 2/2015

PF 2015

pf2015_452

Všem našim přátelům a lidem na „stejné frekvenci“ přejeme úspěšný nový rok.
I my se v něm budeme snažit pokračovat v naší činnosti jak nejlépe umíme a vycházet vstříct vašemu dlouhodobému zájmu, kterého si moc vážíme.
Takže vzhůru do roku 2015 : -)

Aegis Vánoce 2014

vanoce_blogtit

Už před docela dlouhou dobou jsme začali jezdit na dopoledne Štědrého dne 24.12. na střelnici a stalo se nám to příjemnou tradicí. Pozveme pár blízkých přátel, seženeme něco zajímavého na vyzkoušení a jedeme si užít trochu srandy.
Jaké byly “Aegis Vánoce” 2014 ?

Vánoce jsou tady Happy

AegisVanoce452

nová spolupráce: Akademie Aegis & RESCUE TRAINING

res_tit_blog

V rámci rozšiřování své kvalifikace a hlavně faktického získávání nových znalostí a dovedností A.Vondráček a M.Hradecký z Akademie Aegis na konci roku 2013 úspěšně prošli instruktorským kurzem u společnosti RESCUE TRAINING (rekvalifikační kurz s akreditací MŠMT ČR) “Instruktor - člen první pomoci”.
celý článek

terče Fab Defense RTS nově ve výbavě

fabdef_blog

Vyzkoušeli a do výbavy zařadili nové terče Fab Defense RTS.
Terče jsou vyrobené ze speciálního plastu, který má určitou "samozacelovací" schopnost, takže vydrží (podle výrobce - realita se ukáže časem...) přes 2000 zásahů. S kloubovým podstavcem je ho možné využívat stejně jako kovové padací terče, ale s výhodou bezpečné střelby i na blízkou vzdálenost.
Poprvé je použijeme v modelových situacích už tento víkend 9.2. na kurzu K7 "Světlo&Tma" a dále samozřejmě i na dalších kurzech a soukromých lekcích

PF 2014

pf2014aegis452

Vstupujeme do roku, ve kterém oslavíme patnáct let fungování Akademie Aegis…
Děkujeme upřímně všem příznivcům a přátelům, kteří nám dlouhodobě projevují svůj zájem, podporují nás a dávají znát, že naše práce má smysl. Jedeme dál a i v roce 2014 přineseme několik novinek, ať už v oblasti kurzů nebo produktů s naším jménem…
Nashledanou na výcviku nebo kdekoli jinde, budeme se těšit Happy PF 2014

Vánoce jsou tady Happy

Vánoce2013_452

lékárnička AFAK se slovenským vojákem v Afghánistánu

"Dobrý deň, rád by som sa s vami podelil o fotografie, ktoré boli vytvorené počas misie v Afganistane. Zavedenie AFAKu do Vašej ponuky mi prišlo práve vhod a tak som si jeden pred nasadením zadovážil aj v púštnej kamufláži a zavesil ho na vestu. Váš AFAK ma sprevádzal počas celého nasadenia a bol plnohodnotným doplnkom môjho osobného vybavenia."

afak_asr_blog

Fotografie a zpráva jsou od Lukáše O., příslušníka Armády SR, kterému velice děkujeme! Další fotografie od něj najdete ve fotoalbu na FB.

V minulých dnech se v médiích objevila také
fotografie policisty s naším AFAKem na výstroji, zasahujícího v rámci velkého cvičení s tématem "aktivního střelce", které proběhlo v pátek 4.10. v jednom pardubickém gymnáziu.

Vždycky nás potěší vidět, že věci, které vyrábíme a dáváme jim své jméno, dobře slouží a majitelé jsou s nimi spokojeni.
Máte-li podobné fotky (odkudkoli, kde naše produkty nosíte, vozíte a používáte), budeme rádi, když se s námi o ně podělíte.

výstava "NOŽE 2013" Příbram

noze_pribram_2013

Letos se opět, již po dvaadvacáté, konala mezinárodní výstava nožů a chladných zbraní – NOŽE 2013.
Tato prestižní akce je pořádána v Kulturním domě v Příbrami a to většinou na začátku měsíce září (o víkendu) - letošní ročník připadl na sobotu 7.9. a neděli 8.9. Na výstavě byli k vidění nejen různí řemeslní výrobci – nožíři, kováři, rytci, šperkaři, ale samozřejmě i tovární výrobci nožů či chladných zbraní. Součástí této prodejní výstavy byl i zajímavý doprovodný program (ukázky kování, živá country hudba, exhibice zacházení s bičem, vystoupení skupin zaměřených na bojová umění atp.). Kdo tedy i v tomto roce navštívil příbramskou výstavu, tak určitě nelitoval.
fotogalerie na FB

Japonská policie a její donucovací prostředky

japan_blog_tit

Přinášíme zajímavý článek o specifickém vybavení policejního sboru v Japonsku, kam se letos opět vydal Martin Hradecký, jeden z instrukorů Akademie Aegis.
Koho Japonsko a zejména jeho historie zajímá, může se na naší facebookové stránce také podívat na fotoalbum ze zmíněné cesty.

systém přihlašování na kurzy aneb jak to funguje...

Dobrý den všem,
na základě administrace přihlášek na poslední kurz (právě proběhlý K1 po prázdninové pauze) a několika emailů, které jsem v této souvislosti řešil, si dovolím veřejnou odpověd resp. úvahu na téma:
“Jak se mám dostat na váš kurz resp. hlásím se už po několikáté a stejně se nevejdu…” Právě kurzů K1 se téma týká nejvíce, protože je to první kontakt s námi a s tím, jak fungujeme.

Ano,
základní princip je "kdo dřív přijde, ten dřív mele" s tím bonusem, že kdo předem projeví zájem (emailem, zprávou na fb, kontaktním formulářem z našeho webu), tomu je info o termínu zasláno předem resp. předtím, než se zveřejní.
Tím je dána šance se přihlásit včas o něco větší, než kdybychom jen vyvěšovali termín na webu a facebooku. A ano, ve stávajícím systému je tedy výhodou být "připojen",
hlídat si náš web/blog a odebírat novinky z facebooku.

Tedy není to zádné plánovité zvýhodňování/znevýhodňování kohokoli - kromě zmíněného přednostního informování emailem. Pokud bychom dali termín jen na web, tak je kurz naplněn do 24-48hod...
Jsme rádi, že je o naše kurzy zájem a poptávka výrazně převyšuje nabídku (např. na poslední kurz K1 se na 16 míst přihlásilo 52 lidí… ) a vážíme si těch, kteří mají zájem. Nicméně chceme držet, z našeho pohledu, jasná pravidla, se kterými jsou všichni otevřeně seznámeni.

Nejsme ani lékařská pohotovost ani jiný subjekt, poskytující "službu", kde by o pořadí rozhodovala akutnost stavu (jak bylo přirovnáváno v jednom emailu) nebo jiné obecně akceptovatelné pořadí priority.
Jsme subjekt, který poskytuje službu na komerční bází, a pokud se např. vyhlásí nějaký termín kurzu, tak objektivně jediné "spravedlivé" hledisko jeho naplňování je pořadí došlých přihlášek. Protože naopak, pokud bychom z přihlášek chtěli vybírat, filtrovat a upřednostňovat na základě nějakých kritérii, založených na subjektivním pohledu, tak bychom se chovali nefér. Resp. bychom museli otevřeně deklarovat, že se sice každý může přihlásit, ale teprve pak si z nich budeme vybírat a to není naše cesta.

Veřte, že nás mrzí, že se často nepodaří hned uspokojit něčí zájem přijet na kurz, ale to maximum, co můžeme udělat, je vážné zájemce informovat přednostně emailem a dát tak šanci se přihlásit, dříve, než tu možnost bude mít každý návštěvník našeho webu/facebooku.

Shrnuto: máte-li zájem o naše kurzy, napište nám a budete vedeni v příslušných seznamech a před konáním dostanete přednostně info o konkrétním termínu se šancí se přihlásit. Pokud bude datum vyhovovat, pošlete přihlášku a počkejte na potvrzení místa na kurzu.

Díky za pozornost a budeme se na vás těšit, třeba ještě v podzimní části sezóny
: -)

ARNIS & BALARAW FIGHTING CLUB v novém!

03aa_blog

Spřátelený ARNIS & BALARAW FIGHTING CLUB má nové působiště!
Od září 2013 má soukromý klub ABFC zaměřený na výuku sebeobrany a boje s chladnými zbraněmi (krátká tyč/teleskopický obušek, nůž)
NOVÝ TRÉNINKOVÝ PROSTOR.
Nachází se v Praze 7 - Holešovicích, na adrese Ortenovo náměstí 542/16, budova D České Pošty (vedle Rádia Impuls). Vchod je přes vrátnici z ulice U Pergamenky. Tréninky se konají vždy v úterý a ve čtvrtek a od 18:00 do 19:30 a
pouze během měsíce září probíhá nábor nových žáků.
Podmínkou zápisu do klubu je aktivní účast na jednom zkušebním tréninku. Ten je zdarma a přístupný všem (s sebou jen oblečení a obuv do tělocvičny). Pravidelné tréninky ani zkušební lekce nejsou přístupny jen "na podívání“, opravdu se vyžaduje aktivní účast! Tréninky vedou instruktoři Martin Hradecký a Mario Tachecí.
Více info také na
FB profilu ABFC

01aa

bývalá základna nukleárních raket SSSR Muzeum studené války Plokštiné, Litva

plokstine_blog

Budete-li někdy cestovat do Pobaltí, máme pro vás námět na výlet s tématikou vojenské historie - bývalou základnu sovětských raketových vojsk, kde byly umístěné nukleární rakety. Najdete ji v litevském Plokštiné.
celý článek

nová spolupráce: Akademie Aegis & VERTX

vertx_fb_blog_452

Velice rádi tímto oznamujeme oficiální spojení Akademie Aegis s produkty americké firmy VERTX. Tento výrobce oblečení nabízí velmi kvalitní a funkční vybavení, které známe a k plné spokojenosti používáme už pár let.
Teď, když se zástupcem značky VERTX stal Proarms CZ, domluvili jsme bližší spolupráci pro její prezentaci v České republice. Přesně v duchu toho, že co známe, používáme a jsme s tím spokojeni, rádi budeme propagovat a doporučovat.
Udělejte si čas a zajeďte se podívat do prodejny Proarms Outdoor Center v Praze, kde můžete sortiment VERTX vyzkoušet.
celý článek

ochranné pomůcky při střelbě nenosí jen idiot...

zranění_blog

Nepoužívat při střelbě resp. při pobytu na střelnici ochranné pomůcky není znakem “tvrďáctví”, ale naprosté hlouposti a nebo (v lepším případě) “jen” neinformovanosti a podceňování rizika.
Za těch mnoho let, co se v rámci práce, sportu atp. vyskytujeme na střelnicích, jsme viděli spoustu zranění, kdy střelec dostal zásah odraženou střelou nebo střepinou z pláště střely, případně i nábojnicí vyhozenou ze zbraně…a mnohdy se zdálo, že to i odporovalo fyzikálním zákonům. A vůbec neplatí, že by se např. ochranné brýle měly používat jen při střelbě na kovové terče!
Představte si, že by člověk na fotce nedostal onen zásah střepinou do tváře, ale do oka nechráněného brýlemi… Potřebuje to další komentář? Mimochodem, i k tomuto poranění došlo při střelbě na papírové terče zavěšené na na drátech (tj. ani žádná konstrukce, od které by se to mohlo odrazit), za kterými byl zemní val částečně ještě odcloněný gumovými pásy – to vše na docela dlouhou vzdálenost.
Znovu a znovu připomínané poučení a naše jasné doporučení zní:
Používejte ochranné pomůcky, zejména kvalitní ochranné brýle na střelnici VŽDY ! Prostě, přijdu na střelnici = nasadím brýle. A sundám je až při odchodu.
Doporučujeme také brýle s co největším (ideálně balisticky odolným) zorníkem, který lépe oči chrání i ze stran resp. z různých úhlů (i autor těchto řádek dostal kdysi zásah do dolního víčka oka, kdy fragment prošel pod spodním okrajem brýlí… ).
Přemýšlejte, nepodceňujte riziko a chovejte se podle toho !

PROARMS OUTDOOR CENTER

poc

Rádi bychom Vás informovali, že jedna z firem, se kterými dlouhodobě spolupracujeme - PROARMS CZ - otevřela novou prodejnu s názvem PROARMS OUTDOOR CENTER jako největší prodejnu se sortimentem vybavení pro střelce, lovce, ozbrojené složky, outdoorové nadšence atd.
Najdete ji na adrese
Komerční zóna Průhonice – Čestlice, V Oblouku 266, 252 43 Praha-východ. Na původní adrese Hypšmanova 953, Praha 4 zůstává pouze sídlo firmy a bez předchozí dohody, zde nebude vydáváno žádné zboží.
Hlavním důvodem změny prostor byla potřeba zlepšit servis pro zákazníky, rozšířit celkovou nabídku - udělat ji ještě více komplexnější a především poskytnout vhodnější a více reprezentativní prostory pro prezentaci produktů předních světových výrobců, které firma PROARMS CZ v ČR zastupuje.


Co bude v PROARMS OUTDOOR CENTER jinak?
Především je stanovena pevná otevírací doba, s individuální možností odběru zboží i mimo ni. Nové prostory umožňují i výrazné navýšení skladových zásob, jejich lepší prezentaci a rozšíření sortimentu.

Na více jak 500m2 naleznete mimo jiné i širokou nabídku:
- zbraní a střeliva
- potřeb a komponentů pro přebíjení
- puškohledů, dalekohledů a montáží
- oblečení a obuvi
- nožů
- doplňků, příslušenství a vybavení pro lov, sportovní střelbu a služební použití

Více informací na http://www.proarms.cz/outdoor-center/ a budeme Vás na AEGIS BLOGu také průběžně informovat o zajímavých novinkách. Jednu z nich můžete očekávat už příští týden...

střelecká soutěž velitele Hradní stráže

hs_tit_452a

Akademie Aegis byla jedním z partnerů akce “Střelecká soutěž velitele Hradní stráže”, která proběhla 11.6.2013 v Poříčanech. Tento tradiční závod je určen pro jednotlivce resp. tříčlenná družstva z ozbrojených složek a skládal se z disciplín střílených zbraněmi výzbroje Hradní stráže – pistole CZ Phantom, samopalu CZ Scorpion EVO 3 a pušky vz.52/57.
celý článek
fotogalerie na FB

Muzeum čepelí v Solingenu

solingen_blog_tit

Pokud se zajímáte o chladné zbraně a zavítáte do německého Solingenu, velice doporučujeme navštívit Klingenmuseum ( Muzeum čepelí ), které patří mezi nejstarší muzea podobného typu v Evropě. V budově bývalého kláštera je zde pro návštěvníky připravena rozsáhlá expozice chladných zbraní a nástrojů, a to od doby kamenné, přes dobu bronzovou a železnou, až do moderní současnosti.
celý článek
fotogalerie na FB

Tactical Cup 2013 z pohledu závodníka

Untitled 2a

Stejně jako loni, i letos po absolvování střelecké soutěže Tactical Cup 2013 sepsal Marek Hvížďala svůj pohled na něj z pozice závodníka
celý článek
fotogalerie ze závodu na FB

konečně teplo! Laugh

tr_452

Pravidelně pořádané skupinové tréninky byly v poslední době ve znamení spíš špatného až extrémního počasí (např. v říjnu první sníh, v lednu mrazy -16 viz. foto dole...). Ne, že by to nějak vadilo, ale v tom právě uplynulém víkendu jsme to sluníčko docela ocenili :- )

P1150899_452

nová spolupráce: Akademie Aegis & Revision Military

rev_blog_tit_452

Velmi rádi oznamujeme navázání oficiální spolupráce s výrobcem špičkových ochranných brýlí, americkou firmou REVISION MILITARY
vice informací

nový terč Aegis T4

T4_fb_452
Terč T4 - vícezónový terč pro drily a průpravná cvičení

  • tento druh terče je určený pro drilování základní techniky a trénink principu správného poměru rychlosti a přesnosti střelby bez změny vzdálenosti od terče (vhodné např. na kryté střelnice)
  • maximální využití plochy terče pro váš efektivní trénink
  • variabilita – použití i v obráceném směru (kruhy dole)
  • barevné schéma pro lepší orientaci a přehlednost terče
  • terč je připraven pro různé způsoby označování zón (čísla, písmena, barvy… ) pro povelový, tzv. command training
  • dva malé kroužky jsou určené ke specifickým drilům pro trénink správné práce prstu na spoušti
  • celkový rozměr 70x51 cm
  • tři velikosti a tvary zásahových zón: 3x kruh ø 15,5cm, 3x obdélník 29x15,5 cm, 10x čtverec 6,5x6,5cm, male kroužky ø 2 a 3 cm (rozměry zón vč. 0,5 cm okraje)

výcvikové terče Aegis

terce_fb_452

Výcvikové terče Aegis?
Aktuálně VŠECHNY SKLADEM na eshopu
S-Gear !

střelecká soutěž TACTICAL CUP 2013

Untitled452

Zveme vás na 5.ročník závodu TACTICAL CUP, zaměřeného na obrannou/praktickou střelbu (kombinace dlouhá + krátká zbraň), který se bude konat v neděli 12.května 2013 na střelnici Fox Chloumek u Mělníka.
Opět bude připraveno 5 zajímavých situací (viz.
TC 2012), na výherce čekají hodnotné ceny od partnerů závodu a v roli ředitele závodu bude znovu působit Aleš Vondráček z Akademie Aegis.
propozice ke stažení

PF 2013

PFa_blog

Tak jako už mnohokrát…i na konci tohoto právě uplynulého roku chceme poděkovat vám všem, kteří jdete stejným směrem a dáváte nám najevo svůj zájem, podporu a přátelství.
Přejeme vám do dalšího roku hodně síly a vůle překonávat překážky na cestě…

Aegis Štědrý den 2012

vanoce2012_blog

A je to tu...... jelikož se konec světa nekonal, Štědrý den 24.12. opět přišel a to znamená, že Aegis vyjel na střelnici. Tuhle tradici dodržujeme už řadu let a ani letos to tudíž nemohlo být jinak…
celý článek

Vánoce jsou tady Happy

Vanoce_2012_blog

výstava "Pocta japonskému meči"

japmec_blog_tit

Je značně pozitivní, že v posledních letech i v České republice vznikají stále více různé projekty či výstavy, které se specializují na problematiku japonského meče. Jedním z takových počinů je právě výstava - Pocta japonskému meči, konaná od 7.září do 21. prosince 2012 v Muzeu Policie ČR (Praha, Ke Karlovu 1).
Odborným garantem výstavy je Česko-japonská společnost a japonská ambasáda. Autorem výstavy je Bohumil Planka (Nihontó kenkjúkai) a generálním partnerem Společnost Bušidó. Kurátorem výstavy je japonolog Jakub Zeman.
celý článek

Arnis & Balaraw Fighting Club

abfc_blog_tit

Článek představující soukromý klub reálné sebeobrany a boje s chladnými zbraněmi ARNIS & BALARAW FIGHTING CLUB, který vede Martin Hradecký a Mario Tachecí (článek vyšel v časopisu Bojová umění - Fighter’s Magazine č.9/2012)
celý článek (web verze)

výstava "NOŽE 2012" Příbram

noze2012_blog

Ve dnech 8.-9.9. 2012 proběhl XXI. ročník mezinárodní prodejní výstavy nožů a chladných zbraní „Nože 2012“ v Příbrami.
fotogalerie na FB
celý článek

stav připravenosti zbraně?

nvk_blog1

Před pár týdny jsme dostali velmi zajímavý email…jeden z účastníků našeho dřívějšího kurzu nám napsal o změně svého názoru na stav připravenosti nošené zbraně.

Zdravím Vás,
je to již nějaký pátek, co jsem u Vás prošel Instruktorským kurzem. Poznal jsem při něm metodu Combat Focus Shooting a diskutovali jsme spolu hodně nad tématem, zda nosit či nenosit náboj v komoře. Já jsem byl tehdy tvrdým zastáncem náboj v komoře nenosit. Měl jsem navyklý dril podle izraelské školy, kdy se po tasení natahuje a následně vychází první rána. Musím se přiznat, že i po absolvování kurzu jsem pečlivě zvážil všechna pro a proti a zůstal jsem u svého zaběhnutého drilu, kdy jsem nenosil náboj v komoře. Neměl jsem s tím problém a říkal jsem si, že to mám tak nadrilované, že natáhnu pokaždé.
Chyba lávky, nenatáhnu. Kdyby se to stalo na střelnici, vedlo by to přinejmenším k zamyšlení. Jenže se mi to stalo při zákroku a to je hodně na pováženou.

Byl jsem v situaci, kdy jsme prohledávali objekt, v němž měl být schován ozbrojený pachatel loupeže. V domě bylo hodně šero. Pak oční kontakt s postavou schovanou půlkou těla za jakousi starou skříní. Tasení zárověň s výzvou proběhlo bez problémů. Až na natažení. V té rychlosti jsem ten závěr špatně chytil, sjela mi ruka a nenatáhl jsem. V mžiku jsem to celé opakoval a natáhl už dobře. Naštěstí se nic nestalo. Chlapík byl spíš z celé situace zoufalý, nechtěl bojovat a uposlechl výzvy. Situace se vyřešila bohudíky bez výstřelu. Střelná zbraň u něj nalezena nebyla. Dokončil jsem s kolegy zákrok a potom se mi začaly honit hlavou myšlenky. Co kdyby proti mně stál člověk se zbraní, který je ochoten zabít kohokoli? Co kdyby tam stál člověk ozbrojený střelnou zbraní, který by byl odhodlán s námi bojovat do posledního dechu? Co kdyby tam stál profesionál, který to se zbraněmi zatraceně dobře umí? Takovéhle myšlenky mi kolovaly neustále hlavou. A je mi jasné, že bych tam asi skončil.
Dlouho jsem přemýšlel, jestli Vám o téhle situaci mám napsat. Ruku na srdce, takovéhle selhání se moc dobře nepřiznává. Ale bylo by nefér nepřiznat, že jste tenkrát měli pravdu. Od tohoto zákroku nosím zbraň s nábojem v komoře a trénuji tak i na střelnici. Příště už budu připravený.
S přátelským pozdravem
J
.T.

Cílem tohoto příspěvku není rozpoutat vášně na téma náboj v komoře ano/ne, ani znovu porovnávat výhody a nevýhody toho kterého stavu. I když jsme zastánci nošení zbraně na opasku s nábojem v komoře (a na našich kurzech téma stavu zbraně podrobně probíráme), je na každém, na základě jakých důvodů se rozhodne pro nošení “s” nebo “bez” a jak se to odrazí v jeho tréninku.
Jen je dobré se občas umět bez předpojatosti zamyslet nad zkušeností někoho jiného...

tréninkové zbraně

trzbr_blog

Cvičné neboli tréninkové zbraně patří neodmyslitelně k výcviku bojovníků po staletí.
A ačkoli šel vývoj mílovými kroky vpřed, používají se některé tréninkové zbraně i v současné době. Využití těchto výcvikových pomůcek se netýká jenom cvičenců tradičních bojových umění či systémů reálných sebeobran, ale i profesionálů z ozbrojených složek - policistů a vojáků.
celý článek

časopis Paměť a dějiny č.2/2012

pd_blog

časopis Paměť a dějiny č.2/2012 (čtvrtletník vydávaný Ústavem pro studium totalitních režimů ČR) je tématicky věnovaný útoku na R.Heydricha. Velmi doporučuju!
malá ukázka - článek SOE a příprava atentátu na Reinharda Heydricha, autor pplk. PhDr. Eduard Stehlík

nabídka zbraní na prodej

K prodeji se nabízí dvě zbraně:
Glock 21SF ráže .45ACP - cena 15000Kč
SigSauer SP2022 ráže 9mm Luger - cena 14000Kč
Obě zbraně jsou nové, nepoužívané a od spolehlivých majitelů Happy

21 21

Zájemci prosím kontaktujte nás na info@aegisteam.cz

18.6.1942 – poslední boj parašutistů v chrámu sv. Cyrila a Metoděje

18642_blog

70 let je dlouhá doba a přímí pamětníci odcházejí… Je potřeba připomínat si události a činy lidí, na které můžeme být právem hrdí a které i po desítkách let osvětlují význam slov statečnost, čest, vlastenectví nebo oběť.
Nejen těch sedm, kteří proti přesile bojovali do posledních zbytků sil a posledního náboje, ale i stovky dalších pomáhajících, bez kterých by oni svoje úkoly v oněch těžkých dobách nezvládli, je třeba mít v úctě.
fotogalerie na FB

zajímavá výstava "Arma Diaboli" v Národním muzeu v Praze

arma_blog

Do konce června letošního roku je prodloužena výstava Arma Diaboli v současném výstavním prostoru Národního muzea, a to v budově bývalého Federálního shromáždění (později Rádia Svobodná Evropa) u Václavského náměstí.
Tato výstava je specificky zaměřena na kuše a vše s tím související. Návštěvníci mohou shlédnout nejenom různé druhy kuší, ale i dalšího vybavení střelců z těchto zbraní. Jsou to především háky a hevery k napínání kuší, různé varianty šípů a hrotů, části ochranné zbroje – přilbice, drátěné košile nebo prošívanice. Dále pak osobní zbraně – meče a tesáky či speciální štíty zvané pavézy. Určitou zajímavostí jsou tzv. „protipancéřové“ hroty šípů, které se používaly ve středověku, a to hlavně v boji proti těžké jízdě. Výstava je také vhodně tématicky doplněna velkými panely s texty s mnoha dobovými vyobrazeními.
fotogalerie na FB

Tactical Cup 2012 z pohledu závodníka

Na závody nejezdím, takže nemůžu moc srovnávat, před tímto jsem absolvoval pouze loňský ročník Tactical Cupu. Záležitosti, kvůli kterým jsem se rozhodl přijet i letos a které jsem očekával se splnily (dobrá organizace, pěkně a smysluplně postavené situace, pohodová atmosféra, rozmanitost závodníků od profíků po hobíky).
Co mě letos bavilo asi nejvíc (i když minulý rok se to samozřejmě objevovalo taky), byla vzhledem k nemožnosti projít si situace dopředu nejistota, jak co vlastně střelit resp. jakou polohu k tomu zaujmout, typicky třeba na dvojce kde většina lidí střílela vleže, což mohlo znamenat jakous takous jistotu, že uvidí na terč, ale určitě to nebylo ideální z hlediska času a efektivity, narozdíl třeba od kleku, kde zas hrozilo, že střelec vzhledem ke svým individuálním schopnostem a zkušenostem (myslím, že většina lidí střílela z pod auta poprvé ) bude muset jít stejně do lehu, což by znamenalo dost výraznou časovou ztrátu, stejné to bylo na trojce, kde se začínalo z okýnka a kde se zase rozhodovalo jistota x rychlost, leh vs. klek.
Výborná byla samozřejmě jednička, kde bylo k vidění mraky různých způsobů jak se vyškrábat na BRDa a dilema zda se nahoru vyškrábat na jistotu, nebo to třeba risknout i se zbraní v ruce a nahnat tak nějaké desetinky, mě samotného trochu rozhodila i střelba jako taková, člověk přeci jenom není zvyklý střílet z tak zvláštního povrchu a ještě s nohama ve vzduchu : -)
Občas mě potrápily i šikovně postavené neterče, třeba opět na dvojce, na poslední puškový skupině terčů, kde jsem si naplánoval střelit to z jednoho místa a až na místě jsem zjistil, že se musím na poslední terč hejbnout a tak mi to narušilo „plán“, že jsem úplně zapomněl dát do jednoho terče druhou ránu a „miss“ byl na světě, bylo vidět, že se nad rozmístěním terčů a neterčů někdo zamyslel a nenaflákal je tam jenom tak. Co jsem tak zaslechl tak jsem taky nebyl jediný „pyrotechnik“ co se musel od bomby vracet a hledat, jaký drát mám vlastně šmiknout – zdánlivě prkotina, ale k oživení a zatraktivnění závodu to dle mého názoru rozhodně přispělo.
Jak minulý rok, tak letos bylo z celého závodu cítit, že si s tím pořadatelé dali opravdu práci a nenaplánovali to v pátek večer u piva, za to, i za celkový průběh závodu si myslím zaslouží dík, ono běhat v tom počasí za závodníkama s timerem, nebo s lepítkama muselo být taky slušný peklo. Řešila se i délka celého závodu, mě osobně to teda nevadilo, myslím, že to i ukázalo jak se s tím kdo dokáže poprat a udržet pozornost až do konce, každopádně kratší průběh by asi většina lidí uvítalo. Ceny, které byly jako i minule dokonce pro prvních deset rozhodně stály za to a když už pro nic jiného tak se vyplatilo vydržet až do konce : -) Nezbývá než doufat, že tradice bude pokračovat i příští rok!

(pozn. autor je spolupracovníkem Akademie Aegis, po loňském 12.místě byl letos 5.)

TACTICAL CUP 2012

tc2012_1_blog

29.4.2012 proběhla na střelnici Fox Chloumek u Mělníka střelecká soutěž TACTICAL CUP 2012 obsahově zaměřená na praktickou/obrannou střelbu z dlouhých a krátkých zbraní resp. jejich kombinaci.
celý článek

TACTICAL CUP 2012

tc2012_blog

29.4.2012 proběhne na střelnici Fox Chloumek u Mělníka střelecká soutěž TACTICAL CUP 2012 (dříve 5.11 Tactical Cup)
Propozice ke stažení

časopis Zbraně & Náboje nově na facebooku

ZN_blog

Od 16.2.2012 začala fungovat facebooková stránka časopisu Zbraně & Náboje.
Věříme, že se podaří využít všech možností, které tohle prostředí nabízí a že to bude dobrý bonus k tištěnému vydání. Mj. to může být dobré místo pro vyjadřování se k jednotlivým článkům a zpětnou vazbu časopisu obecně. Za Akademii Aegis (do ZN přispíváme už od roku 2003), můžeme slíbit, že tam např. budeme dávat odkazy na naše články s rozšířenou fotogalerií.

Paul Castle 1959-2011

214966-1

Když se řekne jeho jméno, většině nebude znít povědomě, ale když přidáme název jeho střeleckého systému - Center Axis Relock Shooting System (CAR) - neboli Systém centrální osy, bude jasněji.
V ČR bohužel udělal medvědí službu systému CAR kdysi jeden článek, který ho podával v hodně zkreslené podobě a spíš vzbuzoval posměch než zájem. Ve skutečnosti se jednalo o smysluplný komplex střeleckých technik a celkového konceptu přístupu k problematice reálného použití zbraní, který stálo za to blíže pochopit. Paul Castle byl Angličan usazený v USA, kde vedl výcvikové středisko Sabre Tactical a my jsme s ním poslední dva roky udržovali kontakt.
CAR se vyvíjel a získával si svoje „místo na slunci“ a dokazoval, že to není jen komerční bublina. Paul Castle byl zajímavá instruktorská osobnost a připravovali jsme se využít jeho velkorysé nabídky k absolvování instruktorského kurzu systému CAR v jeho výcvikovém centru v USA letos v dubnu...
Bohužel až před krátkou dobou jsme se dozvěděli, proč v druhé polovině loňského roku komunikace ustala. Paul podlehl rakovině...
RIP

Vyznamenání Bronze Star Medal za záchranu života pro českého vojáka

mn_blog1

Michal Novotný, příslušník armády ČR (102.průzkumný prapor z Prostějova) a jeden z instruktorů Czech Association of Combat Medics, se kterou spolupracujeme, dostal v Afghánistánu z rukou náčelníka štábu US Army generála Martina E. Dempseyho vyznamenání Bronze Star Medal za záchranu života amerického vojáka. Michale gratulujeme!
původní zpráva (www.eur.army.mil)
oficiální práva (www.mise.army.cz)
reportáž (Události ČT 14.2.)
článek popisující okolnosti akce (www.mise.army.cz)

střelecká příprava Hradní stráže nově podle metodiky Aegis

P1170250a

Od instruktora Hradní stráže (a našeho spolupracovníka) Marka Hvížďaly jsme dostali report o novém systému střelecké přípravy této složky a rádi ho zveřejňujeme.
celý článek

PF 2012

PF2012

Tak a je další rok je za námi…díky vám všem, kteří jste ho prošli s námi a prokazovali nám svůj zájem, podporu a přátelství. I v roce 2012 se budeme snažit zlepšovat co se dá, vymýšlet nové zajímavé věci a naplno se věnovat práci, která pro nás není jen prací...

Přejeme vám do dalšího roku hodně síly a vůle překonávat překážky na cestě…

instruktor C.A.C.M. Michal Novotný

mn_blog

Přečtěte si článek o jednom z instruktorů Czech Association of Combat Medics (se kterou spolupracujeme na kurzu první pomoci TRS/TECC) a jeho aktuálním působení v 8.jednotce PRT v afghánském Lógaru

28-29.12.1941

RCH_blog

V 2.24hod. nad ránem 29.12.1941 začala seskokem dvojice parašutistů skupiny Anthropoid, Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka, na českém území operace, která o pár měsíců vyvrcholila úspěšným atentátem na Reinharda Heydricha. Letounu Halifax britské 138.perutě pro speciální úkoly velel Ronald C. Hockey...
osobní vzpomínka na R.C.H.

Kde tráví Aegis Štědrý den?

blog_tit
odpověď dostanete kliknutím na fotku

Vánoce jsou tady Happy

PF2012_blog

neobvyklá "závada" na Glocku...

Nedávno se při jednom výcviku přihodila poměrně kuriózní “závada” na pistoli Glock Happy
celý článek

nehoda při výcviku – střelné poranění

V sobotu 15.10.2011 se na kurzu Akademie Aegis - v důsledku vlastní chyby a nedodržení zásad bezpečné manipulace se zbraní – postřelil jeden z účastníků.
Po třinácti letech fungování Akademie Aegis došlo k tomu, co všichni doufáme, že se nikdy nestane, ale s čím do velké míry počítáme a na co se cíleně připravujeme...
Abychom předešli vzniku fám a spekulací, chceme podat objektivní popis této situace.
celý report

3.10.1993

rip

3.10.2011 uplynulo už 18 let od památné bitvy v somálském Mogadišu, jejími účastníky nazývané “Battle of the Black Sea”, ve které 18 amerických vojáků zemřelo (5 z Delta Force, 6 z 75.Rangers, 5 z 160.SOAR a 2 z 10.Horské divize) a 73 bylo zraněno.

Vzhledem k našemu přátelství s Jimem Smithem, v té době odstřelovačem Delta Force na palubě prvního sestřeleného vrtulníku Blackhawk "Super 61" si ji připomínáme i my...

RIP

AEGIS BLOG