sám sobě štítem!

pořádali jsme

Sezóna 2015 začíná! Jaká byla ta uplynulá?

2014_tit_blog
Na začátek roku...tradiční ohlédnutí za uplynulou sezónou

INSTRUKTORSKÝ KURZ pro příslušníky ozbr.složek ... první mezinárodní

instr2014_tit_452

V prosinci 2014 proběhl další Instruktorský kurz Akademie Aegis „Moderní trendy a metodika střelecko-taktické přípravy“ určený pouze pro příslušníky ozbrojených složek s přímým vztahem ke služební přípravě.
Účastníci
byli i tentokrát z různorodých ozbrojených složek České republiky, ale velice rádi jsme na tomto kurzu poprvé přivítali i naše přátele ze Slovenska.
celý článek

proběhl kurz K4

K4blog_tit

Po delší době jsme 15-16.11.2014 pořádali kurz K4 “Obranná brokovnice”. Na něm ve dvou dnech účastníci poznávají (a do velké míry drilují ) náš koncept pro ovládání a bojové použití tohoto druhu zbraně - prioritně opakovací brokovnice “pumpy”.
fotogalerie na FB

proběhl kurz K1

K1_10_14_blog

O víkendu 25-26.10.2014 proběhl poslední kurz K1 “Základy obranné střelby” v letošní sezóně. Skupina účastníků byla složením (jako vždy) pestrá…a tentokrát se to týkalo i zbraní – na kurzu jsme u šestnácti střelců napočítali deset typů pistolí dvou ráží (kromě většinové 9mm Luger taky jednou .45ACP): Glock 17, Glock 19, Glock 26, CZ 75, CZ 75 Compact, CZ 75 SP-01 Shadow, CZ P-07, CZ P-09, Springfield XDM 3,8 (.45) a Walther PPQ.
Počasí bylo už klasické podzimní, ale kurz proběhl (z našeho pohledu určitě) v pohodě a se skupinou se nám dobře pracovalo.
Díky všem za účast a aktivní přístup, přes zimu na sobě makejte a příští rok na K2 naviděnou...
fotogalerie na FB

kurz "Útočná puška & Samopal" pro Zásahovou jednotku KŘ Policie Jmk

zjbrno14_tit_blog

Další z kurzů v rámci naší výcvikové spolupráce s policejní zásahovou jednotkou z Brna.
celý článek + rozšířená fotogalerie na FB

Výcvik pro elitní policejní jednotky Slovenské republiky

sr_vycvik_452_blog

Na přelomu května a června 2014 jsme se s našimi výcviky poprvé vydali za hranice České republiky. Pozvali nás na Slovensko, abychom tam vedli kurz pro skupinu složenou z příslušníků několika specializovaných útvarů složek Policajného zboru SR.
celý článek + fotogalerie FB

kurz pro instruktory BIS

bis_mix1_452

V květnu jsme realizovali další ze specializovaných výcviků pro instruktory střelecko-taktické přípravy BIS (Bezpečnostní informační služba – vnitřní zpravodajská služba ČR), se kterými v této oblasti spolupracujeme od roku 2012. Kurz se věnoval především pokročilým střeleckým technikám a vybraným tématům dle potřeb této složky.

proběhl kurz K1

k1_4_2014

12-13.4.2014 proběhl první letošní kurz K1 “ Základy obranné střelby”
fotogalerie na FB

proběhl kurz K7

k7_3_14_blog

V neděli 16.3. proběhl kurz K7 “Světlo&Tma”, tématicky zaměřený na střelbu za snížené viditelnosti a za tmy se svítilnou.
fotogalerie na FB

proběhl kurz K7

k7_214a_blog

9.2.2014 proběhl kurz K7 „Světlo&Tma“, zaměřený tématicky na střelbu za snížené viditelnosti a na zvládnutí použití svítilny spolu s krátkou zbraní. Navazuje se na něm na dovednosti získané na předchozích kurzech K1 a K2 (jejich absolvování je podmínkou účasti), které se specificky upravují a rozšiřují, např. u střelby s využitím krytu, odstraňování závad atp.
Součástí výuky je i přednáška, seznamující s nabídkou svítilen na trhu, vyvracející některé mýty a dávající doporučení kritérií, podle kterých si správnou svítilnu vybrat. Na ukázku je několik desítek svítilen a vybrané typy je pak možné prakticky vyzkoušet.
V tomto kurzu jsme také realizovali několik úprav obsahu resp. jeho průběhu (např. jsme přidali modelovou situaci s reagujícími/sklopnými terči), aby ještě lépe odpovídal našemu záměru. Celý kurz je, jako tradičně, zakončený komplexní modelovou situací, prověřující střelce nejen po stránce jejího řešení za snížené viditelnosti resp. za tmy.
fotogalerie na FB

Sezóna 2014 začíná! Jaká byla ta uplynulá?

2013_blog

Ještě než se naplno rozjede sezóna 2014, dopřejme si malé ohlédnutí za minulým rokem v životě Akademie Aegis...
celý článek

proběhl INSTRUKTORSKÝ KURZ pro příslušníky ozbrojených složek

instr2013_blog

V listopadu 2013 se konal Instruktorský kurz „Moderní trendy a metodika střelecko-taktické přípravy“, který je už od počátku (první kurz proběhl už v roce 2009) je určen pouze pro příslušníky ozbrojených složek s přímým vztahem ke služební přípravě.
celý článek + rozšířená fotogalerie na FB

výcvik pro Českou zbrojovku

czub_k5b_blog

Začátkem října 2013 jsme na poptávku České zbrojovky uspořádali specifický kurz. Pro vybranou skupinu pracovníků CZUB, která se zabývá vývojem a testováním zbraní (a mj. také prochází dlouhodobě našimi standardními kurzy), jsme připravili podle zadání program zaměřený na problematiku dlouhých zbraní (útočných pušek).
Dvoudenní výcvik zahrnoval praktické seznámení s metodikou Aegis pro dlouhé zbraně, ve kterém se mj. provádělo testování souboru konkurenčních zbraní a různé konzultace vč. tématu krátkých zbraní a příslušenství. Pro nás bylo “na oplátku” přínosné se nechat profesionálně seznámit mj. s puškami BREN v několika jejích variantách.
Na výcviku se cíleně testovaly i některé novinky z produkce CZUB, o kterých se bohužel ještě nedá cokoli bližšího zveřejňovat. Ale je se rozhodně na co se těšit!
fotogalerie na FB

proběhl kurz K5

K5_112013_blog

O víkendu 2-3.11.2013 se jako poslední kurz sezóny 2013 na otevřené střelnici konal kurz K5 “Samonabíjecí puška”. Počasí nám vůbec nepřálo a tak byl výcvik nejen příležitostí k seznámení se s naším systémem pro dlouhé zbraně, ale pro účastníky i testem své pušky, vybavení a sebe sama. I z tohoto pohledu mnozí mají nové cenné poznatky, ze kterých si mohou něco vzít…Ze zbraní tradičně dominovaly samonabíjecí verze Sa58 v ráži 7,62x39, ale na kurzu se objevilo i několik pušek AR-15 (.223Rem) a jedna karabina JRC v ráži 9mm Luger.
Díky všem za účast a doufáme, že jste si z kurzu odnesli to, pro co jste přijeli : -)
fotogalerie na FB

proběhl kurz K1

k1_10_13_blog

17-18.10.2013 proběhl poslední letošní kurz K1 „Základy obranné střelby“. Obsahem to byl sice tradiční úvodní kurz našeho výcvikového systému, ale výjimečný byl v tom ohledu, že jsme ho experimentálně vyhlásili ve všední dny.
Snahou bylo vyjít vstříct velkému zájmu při omezené možnosti kam přidat standardní víkendový termín a mile nás překvapilo, jak rychle se i tento kurz naplnil. Bereme to do budoucna jako jednu z cest k rozšíření počtu kurzů v sezóně.
fotogalerie na FB

proběhl kurz K3

K3_blog_13

První říjnový víkend 5-6.10.2013 proběhl ( jediný letošní ) kurz K3 “Expert”. V neočekávaně pěkném počasí proběhly dva intenzivní dny výcviku zaměřené na pokročilé techniky a témata spojená s obrannou střelbou - střelba CQS na krátkou a kontaktní vzdálenost, fungování po námaze a při nestandardních okolnostech, nouzové manipulace a techniky po zranění, střelba za pohybu, využití automobilu, obrana vlastní zbraně a proti zbrani atd. Také bylo připraveno několik, různě zaměřených, modelových situací a drilů “pod tlakem” pro cílené testování střeleckých dovedností a návyků a tím ověření efektivity předchozího tréninku.
fotogalerie na FB

Pozn. Některé části kurzu nejsou záměrně ve fotogalerii dokumentovány, aby plnily zamýšlený efekt i pro budoucí účastníky tohoto kurzu.

proběhl kurz K2

k2_blog_9_13

O víkendu 21-22.září proběhl další z výcvikových kurzů podzimní části sezóny 2013 - kurz K2 “Pokročilé techniky obranné střelby”.
fotogalerie na FB

proběhl kurz K1

K1_8_2013_blog

O víkendu 31.8.-1.9.2013 proběhl po prázdninové pauze další z našich výcviků – kurz K1 „Základy obranné střelby“.
Opět se sešla pestrá skupina účastníků, čerstvým držitelem ZP počínaje a zkušeným policejním instruktorem konče, aby absolvovala dvoudenní úvodní kurz do systému Aegis. Zajímavostí bylo, že se na tomto kurzu sešla (neobvykle) skoro polovina majitelů jiných zbraní než Glocků, konkrétně 3x Walther P99 a PPQ, 3x Sig P226 a 228 vč. P226 DAK .40S&W Homeland Security Limited Edition a 1x CZ 75D.
Každý měl šanci poznat a pochopit, jakým způsobem připravujeme majitele zbraně na její nošení a případné použití, co je pro nás důležité a proč se snažíme to předávat dál. Všichni na sobě udělali kus práce a odjížděli s množstvím nových informací, zkušeností a poznatků, se kterými můžou dále pracovat a rozvíjet se po stránce střeleckých dovedností i „naladění hlavy“. Ano, po dvou dnech jsme někomu možná tak trochu spláchli hračky do kanálu, jinému otevřeli oči, další přehodnotili své vybavení, no a někdo měl K1 jako „nutné zlo“ a už se těší na K2 ... ale to je naše práce a náš styl, kterým fungujeme už čtrnáctý rok a nebudeme ho měnit : -)
Děkujeme všem za účast a nasazení a budeme se těšit v budoucnu na setkání na dalších kurzech.
fotogalerie na FB

proběhl AEGIS TRAINING CAMP 2013

atc2_452

14-16.8. 2013 proběhl historicky první AEGIS TRAINING CAMP!
Byl to třídenní intenzivní trénink, navazující na obsah našich standardních výcvikových kurzů, jehož cílem bylo zdokonalování individuálních střeleckých dovedností, rozšíření a upevňování bezpečnostních a taktických návyků různorodou formou specifických drilů a modelových situací.
Díky všem účastníkům za skvělý přístup, nasazení a vytvoření takové atmosféry, díky které byla tahle akce nejen dobrým tréninkem, ale i zábavou a celkově příjemným zážitkem. I v to jsme při plánování a sestavování téhle skupiny doufali : -)

Fotogalerie na FB

příslušníci PPÚ Trnava na našem kurzu

Kurzu pro ZJ KŘ Jmk se účastnili také příslušníci slovenské zásahové jednotky (Pohotovostný Policajný Útvar) PPÚ Trnava a velice rádi se podělíme o zpětnou vazbu, kterou jsme právě dostali emailem. Chlapi děkujeme, vážíme si toho a budeme se těšit až se znovu potkáme!

“Ahoj,
uvodom by som Vam za nas, ale aj za cely utvar PPU Trnava chcel velmi pekne podakovat za vysoko kvalitny a profesionalny kurz, ktory sme s Vami absolvovali v Brne. Pocas mojej 15 rocnej policajnej kariery a pri 3 medzinarodnych misiach, som zazil len velmi malo tak kvalitnych a komplexnych instruktorov s takym odbornym pristupom ako Vy. Spolu s kolegom sme si odniesli len pozitivne hodnotenie a maximalne sme si kurz uzili.
Dakujeme este raz velmi pekne a mozem ta ubezpecit ze sme sa stali velkymi fanusikmi AEGIS Academy !!! “

policia_fb2

kurz "Skryté nošení & VIP ochrana" pro Zásahovou jednotku KŘ Policie Jmk

zj13_blog

Na začátku července 2013 proběhl další z našich výcviků pro policejní Zásahovou jednotku Jihomoravského kraje, kterého se také účastlili příslušníci PPÚ Trnava, tj. obdobné jednotky ze Slovenska.
Kurz byl specificky zaměřený na vybrané
pokročilé techniky s krátkými zbraněmi a oblast skrytého nošení, použití svítilny se zbraní + seznámení se základními principy a technikami osobní ochrany v podmínkách “low profile”.
celý článek + rozšířená fotogalerie na FB

proběhl kurz pro osobní strážce

os_13_blog

V termínu 24-28.6.2013 proběhl specializovaný kurz pro osobní strážce. Tento kurz se pořádá jednou ročně, na konci června, už od roku 2007.
I letos se sešla pestrá směsice účastníků, vč. dvou ze Slovenska, aby absolvovala intenzivní týden, poskládaný z mnoha teoretických a praktických bloků. Cílem je poznat co obnáší práce osobního strážce a metodiku Aegis pro tuto oblast, jejíž garantem je díky své profesní minulosti Martin Hradecký.
Na výuce se podílelo celkem sedm instruktorů, vč. externistů – odborníků na tu kterou specifickou oblast. Např. profesní sebeobranu vedl Petr Macháček, trenérská legenda MMA a Muay-Thai, první pomoc učil Jaroslav Duchoň z Czech Association of Combat Medics, základy obranně technické prohlídky vysvětloval Leo Aubrecht ze společnosti Comeflex a další instruktoři vyučovali např. preventivní pyrotechnickou prohlídku, sledování a proti-sledování, obrannou jízdu atd.
fotogalerie na FB

proběhl kurz K8

k8_blog_tit

15.června proběhl kurz K8 „Týmová spolupráce“.
Název možná evokuje mnohé, ale nečekejte za tím akční věci typu „útok na ropnou plošinu“ atp. Tým jsou už i dva... Tento kurz je postaven primárně pro účastníky z civilního sektoru (i když i lidé z ozbrojených složek si z něj odnáží užitečné techniky a principy) resp. se zabývá „týmovou spoluprací“ i např. z pohledu řešení problémové situace s partnerem/partnerkou, členy rodiny atp.

Kromě základního tématu, tj. nácviku fungování dvojice v různých situacích a prostředích (prohledávání prostoru a pohyb v něm, řešení situace při napadení automobilu, týmové střelecké drily… ) vede jeho absolvování k cílenému zvyšování psychické odolnosti. Podmínkou pro tento výcvik je úspěšné absolvování kurzů K1, K2 a K3 a zvládnutí nejen střelecké techniky na odpovídající úrovni, ale především prokázání bezpečnostních návyků na maximální úrovni.
Kurz K8 je nejvyšší a nejnáročnější z řady našich standardních kurzů a svým obsahem také dává dobrý předpoklad pro otestování sebe sama i předchozího tréninku a přístupu k přípravě na možné krizové scénáře.
fotogalerie na FB

proběhl kurz K9

K9_blog

9.6.2013 proběhl kurz K9 „Skryté nošení“.
Tento tématicky zaměřený jednodenní výcvik sleduje dva cíle: 1) podrobně se věnovat problematice skrytého nošení a specifickým technikám tasení zbraně z různých typů oblečení (bunda-vesta, svetr-mikina, košile, dlouhý kabát atd.), 2) intenzivní drilový trénink základních technik (identifikace cíle - opakované výstřely - správný poměr rychlosti a přesnosti střelby atp.) s důrazem na rozvíjení a zdokonalování potřebných návyků z úvodního kurzu K1.
Samostatný blok je věnovaný nošení a tasení zbraně z ledvinky (pro každého máme na vyzkoušení nejnovější ledvinku Aegis 3.generace), tasení v sedě a jiných polohách atd.
V kurzu se probírají zásady profesionálního skrytého a utajeného nošení zbraně, volba a výběr oblečení nebo různé „triky“ které vám zjednoduší „život se zbraní“.

Fotogalerie na FB

proběhl kurz K5

K5_5_2013_blog

O víkendu 25-26.5. proběhl kurz K5 „Samonabíjecí puška“. Nedělní počasí, které by nejlépe charakterizovala hláška Josefa Kemra z filmu Na samotě u lesa, rozhodně aspirovalo na zápis do první pětky nejhorších počasí za celých těch čtrnáct let, co pořádáme kurzy. Od rána do večera padala z nebe vode, jen její intenzita se měnila...a k tomu teplota pod 10 stupňů. Ale zase, když bychom na tom chtěli najít něco pozitivního, to byla dobrá „laboratoř“, která otestovala střelce i jejich vybavení. BTW, není špatné počasí, je jen špatně oblečený střelec : -)
Sešla se pestrá směsice účastníků, od policejních instruktorů po „běžné civilisty“ a bylo to znát i na škále zbraní na kurzu. Mimo samonabíjecích verzí Sa58 (kterých je vždy většina), se tady objevily i zbraně různých dalších konstrukcí a ráží jako HK MP5, HK G36, MiniBeryl nebo AK. To je pro nás vždycky dobře, protože se projeví univerzalita našeho systému ovládání zbraně a střeleckých technik.
V rámci kurzu „odešly“ dvě zbraně, dva popruhy a mnozí přehodnotili tuning svojí zbraně resp. své vybavení. I když se podmínky na průběhu (hlavně časovém plánu) výcviku trochu podepsaly, byl to z našeho pohledu určitě povedený kurz - dobrá skupina lidí, jejich vysoké nasazení i bezpečný průběh a splněný cíl, tj. ukázat a co nejlépe naučit náš systém a metodiku pro dlouhé zbraně. Díky všem za účast a doufáme, že se vám kurz líbil : -)
Fotogalerie na FB

výcvikové kurzy pro BIS

bis_1_fb

Na konci dubna proběhl první ze série plánovaných oficiálních výcviků pro instruktory střelecko-taktické přípravy Bezpečnostní informační služby (vnitřní zpravodajská služba ČR).
Už v minulém roce absolvovali někteří z nich náš Instruktorský kurz a v návaznosti na něj je obsahem dalších výcviků komplexní seznámení s metodikou Aegis, individuální zdokonalování střeleckých dovedností a další témata dle specifických potřeb této složky.

proběhl kurz K1

k1_4_blog_tit

V termínu 20-21.dubna 2013 proběhl další z kurzů Akademie Aegis - K1 “Základy obranné střelby”... a už konečně s trochou jarního počasí :- )
Fotogalerie na FB

proběhl kurz K2

K2_3_13_blog_tit

O víkendu 30-31.března (podle kalendáře, protože jinak to spíš byl 89-90.leden...) proběhl kurz K2, první v sezóně 2013.
fotogalerie na FB

střelecko-taktický výcvik pro Útvar rychlého nasazení Policie ČR

urn2013_blog

V rámci výcvikové spolupráce Akademie Aegis a Útvaru rychlého nasazení Policie ČR proběhl v březnu 2013 další z kurzů. Tentokrát jeho zaměření (podle požadavků ÚRN) kombinovalo několik různorodých témat, viz. report
+
fotogalerie FB

proběhl kurz K1

k1_3_13_blog

První kurz sezóny 2013 na venkovní střelnici, K1 “Základy obranné střelby”, proběhl o víkendu 16-17.března 2013.
Fotogalerie na FB

proběhl kurz první pomoci TRS/TECC (Tactical Emergency Casualty Care)

tecc_3_13_blog

16-17.3.2013 proběhl další kurz první pomoci “Tactical Rescue System TRS – BASIC” vedený v systému TECC (Tactical Emergency Casualty Care) instruktory M.Novotným a J.Duchoněm z Czech Association of Combat Medics.
Fotogalerie na FB

Sezóna 2013 začíná! Jaká byla ta uplynulá?

sezona2012_blog

Blíží se zahájení sezóny střeleckých kurzů 2013 na venkovní střelnici, která začne v polovině března a to tradičně na střelnici Chloumek u Mělníka. Při této příležitosti si můžeme shrnout jak to vypadlo v roce minulém, na události různého typu bohatém, roce 2012.
celý článek

proběhl INSTRUKTORSKÝ KURZ pro příslušníky ozbrojených složek

instr2012_blog

Na konci listopadu 2012 se konal Instruktorský kurz „Moderní trendy a metodika střelecko-taktické přípravy“, který je vrcholem v nabídce našich výcvikových programů a už od počátku v roce 2009 je určen pouze pro příslušníky ozbrojených složek s přímým vztahem ke služební přípravě.
celý článek + rozšířená fotogalerie na FB

proběhl kurz K7 "Světlo&Tma"

k7_12_12_blog

9.prosince 2012 se konal další z našich kurzů, které v zimní sezóně probíhají na kryté střelnici - K7 “Světlo&Tma”, tématicky zaměřený na použití zbraně za snížené viditelnosti a za tmy se svítilnou
fotogalerie na FB

proběhl Základní zbrojířský kurz pro zbraně zn.GLOCK

G_12_12_blog

7.12.2012 proběhlo další specificky zaměřené školení „Základní zbrojířský kurz GLOCK“, vedené lektorem Petrem Dačevem - hlavním zbrojířem firmy MPI CZ (zástupce značky Glock v ČR).
Fotogalerie na FB

proběhl kurz první pomoci TRS/TECC (Tactical Emergency Casualty Care)

tecc_12_12_blog

1-2.12.2012 proběhl další kurz první pomoci “Tactical Rescue System TRS – BASIC” vedený v systému TECC (Tactical Emergency Casualty Care) instruktory A.Karbanem a J.Duchoněm z Czech Association of Combat Medics.
Děkujeme všem za účast a aktivní přístup!
Fotogalerie na FB

spolupráce pokračuje - další výcvik pro Zásahovou jednotku PČR Jmk

zj2_blog_tit2

Na začátku listopadu 2012 proběhl další z našich výcviků pro policejní Zásahovou jednotku Jihomoravského kraje, se kterou jsme navázali spolupráci již v minulém roce.
Aktuálně se jednalo o kurz specificky zaměřený na vybrané
pokročilé techniky s krátkými zbraněmi a oblast skrytého nošení + seznámení se základními principy a technikami osobní ochrany v podmínkách “low profile”.
celý článek + rozšířená fotogalerie na FB

střelecký výcvik pro instruktory PČR

pcr_sps_blog_tit

Na začátku října 2012 proběhl další z našich výcviků určených pro ozbrojené složky – tentokrát se jednalo o kurz zaměřený zejména na dlouhé zbraně – útočné pušky a samopaly - připravený pro skupinu instruktorů Policie ČR.
Výcvik zorganizovali instruktoři ze Školního policejního střediska KŘP hl.m. Prahy a kromě nich se účastnili např. také instruktoři z pražské PMJ - Pohotovostní motorizované jednotky a Vyšší policejní školy MV v Brně.
celý článek
rozšířená fotogalerie na FB

proběhl kurz K1

K1_11_blog

O víkendu 3-4.11.2012 proběhl kurz K1 „Základy obranné střelby“ - poslední akce letošní sezóny na venkovní střelnici. Díky všem za účast a nasazení v průběhu kurzu zimě navzdory... V listopadu sice ještě proběhne několik výcviků pro ozbrojené složky, ale tento kurz byl poslední „standardní“...
Doufáme, že si účastníci odnesli nejen nové informace, zkušenosti a zlepšení svých střeleckých dovedností a návyků + náměty jak zlepšit svůj vlastní trénink, ale i změnu "naladění hlavy" v souvislosti s tím, co je obranná střelba a nošení zbraně "podle Aegisu".
V zimních měsících, až do začátku sezóny nové (přelom březen/duben 2013) budou probíhat kurzy K7 „Světlo&Tma“, Zbrojířské kurzy Glock a První pomoc TRS/TECC. V plánu jsou také výcviky boje zblízka „Teleskopický obušek“ a „Nůž“.
fotogalerie na FB

proběhl kurz K5

k5_10_blog

O víkendu 20-21.10.2012 proběhl další z kurzů, tentokrát pro dlouhé zbraně – K5 „Samonabíjecí puška“. Počasí už bylo typicky podzimní, ale při dnešní znalosti toho, co přišlo o týden později, můžeme být ještě rádi...
O tento druh výcviku, resp. o náš koncept ohledně dlouhých zbraní (útočná puška, samopal, PDW...) je v poslední době velký zájem, což se projevilo i několika kurzy specificky připravenými pro ozbrojené složky (
URNA, ZJ PČR JmK, ŠPS PČR Praha, AČR 43.vmpr). To se odrazilo i na některých novinkách a úpravách „standardního“ kurzu K5, zejména toho právě proběhlého. Více se používají kovové terče v odolnosti pro puškové ráže, upravily se modelové situace a některé drily a také se více prolínají techniky na různé vzdálenosti, od blízkých cílů až po cca 60 metrů (na střelnici Chloumek – jinak podle možností až do 100-120m). Kromě nezbytných základů (bezpečnost, polohy, způsoby ovládání zbraně atp.) se na kurzu věnuje pozornost i pokročilým věcem typu nestandardní a vynucené polohy při střelbě, obrana vlastní zbraně a obrana proti dlouhé zbrani, využití krytu a střelba zpoza něj vč. automobilu, střelba za pohybu atd.
Cílem kurzu K5 je předávat univerzální efektivní systém „fungování“ s dlouhou zbraní pro různé okolnosti jejího použití a praxe ukazuje, že i začátečník s odpovídajícím přístupem k výcviku je schopen se za dva dny výrazně ve svých dovednostech zlepšit a získat komplexní návod co a jak dále trénovat.
fotogalerie na FB

proběhl kurz K3

k3_blog2

13-14.10.2012 proběhl kurz K3 „Expert“. Na kurzu se sešla pestrá směsice účastníků. Od policejního instruktora, člena výběrového armádního útvaru, několika dalších příslušníků ozbrojených složek, přes manažera zbrojovky nebo studenta VŠ až po manželský pár...
V tomto - jediném letošním – termínu bylo nově provedeno několik úprav a doplnění obsahu, aby nejvyšší kurz ze sestavy K1-K2-K3 ještě lépe plnil svůj záměr, tj. rozvíjet střelce v tématech jako je střelba a obrana na velmi krátkou a kontaktní vzdálenost, nouzové manipulace se zbraní např. po zranění a obecně schopnost efektivně fungovat v nestandardních podmínkách a okolnostech... Předpokladem jsou pevně zafixované bezpečnostní návyky a ovládání všech základních i některých pokročilých střeleckých technik (např. střelba z různých poloh, střelba jednou rukou, využití krytu, pohyb se zbraní atd.)
K3 „Expert“ také, mnohem více než předchozí kurzy, střelecké dovednosti testuje, např. pomocí řady různých modelových situací, po fyzické námaze atp. a propojuje různé aspekty řešení kritické situace.
Velký blok je věnovaný technikám střelby CQS na velmi krátkou vzdálenost, pro které nově využíváme 3D terče-lidské postavy, které posouvají nácvik ještě blíže k realitě.
Věříme, že kurz K3 v této upravené podobě splnil svůj účel a účastníkům otevřel další obzory v problematice obrany se zbraní, naučil je nové věci a mj. dal možnost i poznat lépe sama sebe a ověřit si reálnou úroveň svých dovedností.
fotogalerie na FB

proběhl kurz K2

k2_blog_2

Podzimní sezóna kurzů je v plném proudu a tak o víkendu 22-23.9. proběhl další z výcviků - kurz K2 „Pokročilé techniky obranné střelby“.
Jak název napovídá, je to kurz navazující na úvodní K1 „Základy obranné střelby“ a zatímco K1 je zaměřený hlavně na vysvětlení a vybudování správných základních návyků a technik, K2 na to navazuje náročnějšími technikami a tématy. Jsou to např. různé střelecké polohy a jejich kombinace, ovládání zbraně jednou rukou (jak střelba, tak manipulace – přebití, odstraňování závad), střelba po pohybu a za pohybu, řešení více cílů atd. a velký blok je také věnovaný využití překážek/krytů a střelbě zpoza nich.
Tradiční teoretické bloky se v K2 zabývají detailněji střelivem resp. dalším vybavením – užitečnými nástroji/pomůckami a obrannými prostředky. Vším se prolíná důraz na to, proč se zbraní trénujeme a jakým způsobem mít “naladěnou hlavu”, aby tenhle účinný obranný prostředek v nouzi nejvyšší jejímu nositeli efektivně pomohl... Po kurzu K2 je také každému účastníku víc jasné, proč chceme, aby každý nejprve prošel K1.
fotogalerie na fb

proběhl kurz K1

k1_9_blog

O víkendu 1-2.9.2012 proběhl další, předposlední letošní, kurz K1 “Základy obranné střelby”, který je úvodem do našeho systému. Počasí poměrně přálo a po delší době bylo také vícero druhů a typů zbraní (kromě stále většinových Glocků) - např. malý revolver, 1911 a několik modelů pistolí značek ČZ, Taurus, S&W, Grand Power. Díky všem za účast a budeme se těšit nashledanou příště.
fotogalerie na FB

střelecký výcvik pro skupinu z 43.vmpr Chrudim AČR

43_blog

Tropický víkend 18-19.8. jsme nestrávili někde u vody, ale opět na střelnici. Vedli jsme výcvik zaměřený na dlouhé zbraně (K5-OS) specificky„ušitý“ pro skupinu profesionálů - vojáků 43.výsadkového mechanizovaného praporu z Chrudimi, doplněnou o příslušníky 44.lehkého motorizovaného praporu z Jindřichova Hradce (obě jednotky jsou součástí 4.brigády rychlého nasazení AČR) a 211.taktické letky z Čáslavi.
Výcvik probíhal podle pověřeného koncepu a metodiky Aegis pro dlouhé zbraně, který jsme podobně pro ozbrojené složky připravovali již několikrát (např. opakovaně pro
Útvar rychlého nasazení PČR nebo Zásahovou jednotku PČR JmK).
Poptávka na kurz vzešla přímo od jednotlivců z 43.vmpr, kteří dali dohromady skupinu a na svoje náklady kurz realizovali, za což jim patří uznání a poděkování. Profesionalita účastníků kurzu se projevila mj. tím, že i když teploty na slunci překračovaly 40
st., fungovali ve výstroji a s maximálním nasazením, ve snaze si z výuky odnést co nejvíce. Kurz probíhal ve velmi dobré atmosféře a i čerstvá zpětná vazba na výcvik je pozitivní...a proto už se připravuje další termín, tentokrát na krátké zbraně. Pánové, budeme se těšit!
fotogalerie na FB

Spolupráce pokračuje - další střelecký výcvik pro Útvar rychlého nasazení PČR

blog_tit3

V minulém roce (2011) jsme navázali oficiální výcvikovou spolupráci s policejní protiteroristickou jednotkou – Útvarem rychlého nasazení, známého pod zkratkou URNA. Od té doby proběhla řada různě zaměřených kurzů - tím nejčerstvějším byl srpnový střelecký výcvik zaměřený zejména na dlouhé zbraně.
celý článek

proběhl kurz první pomoci TRS/TECC (Tactical Emergency Casualty Care)

tecc7_blog

7-8.7.2012 proběhl další kurz první pomoci “Tactical Rescue System TRS – BASIC” - s odbornou garancí Czech Association of Combat Medics - vedený instruktory Alešem Karbanem a Michalem Novotným v systému TECC (Tactical Emergency Casualty Care)
Fotogalerie na FB

proběhl kurz pro osobní strážce

os_blog_tit

V termínu 25-29.6.2012 proběhl specializovaný kurz pro osobní strážce. Tento kurz se poprvé pořádal už v roce 2007 a od té doby se pravidelně koná vždy jednou ročně. Výcvik Je také možno realizovat pro uzavřenou skupinu kdykoli mimo standardní termíny. Této nabídky mj. využila v roce 2010 vybraná skupina příslušníků elitní jednotky 601.skss Armády ČR.
Kurz je určen pro každého, kdo chce získat nezkreslenou představu o světě osobní ochrany a o tom, co by měl profesionál v oboru znát a umět. Záměrem kurzu není (a ani nemůže být) v několika dnech "vyrobit" kvalifikovaného ochránce. Prioritně jde o seznámení se s metodikou Aegis, která zájemci-laikovi ukáže "jak na to" a zkušenému dále rozšíří obzory.
V poslední době take není žádnou výjimkou, že se kurzu účastní i lidé, kteří neuvažují o profesní dráze v tomto bezpečnostním oboru, ale chtějí využít určitých znalostí a dovedností pro účely ochrany rodiny a svých blízkých.
Pětidenní kurz je intenzivní a každý den kombinuje teoretické bloky s praktickými nácviky. V rámci teorie se probírají např. druhy útoků a typologie útočníků, atentáty a únosy, vybavení osobního strážce, plánování akcí a jednotlivých složek výkonu činnosti osobního strážce atd. Na to navazuje praxe resp. výcvik konkrétních dovedností, jako je specifická sebeobrana, použití a obrana proti chladným zbraním, střelba, taktická příprava, preventivní pyrotechnická prohlídka, první pomoc, obranná jízda a modelové situace (viz. popis
obsahu kurzu). Kurz je celkově orientován především na výkon skryté ochrany v reálných podmínkách ČR resp. Evropy.
Garantem tohoto kurzu je
Martin Hradecký, jeden z hlavních instruktorů Akademie Aegis, který má za sebou dlouholetou praxi osobního strážce a i dnes je v oboru stále aktivní. Spolu s Martinem se na kurzu podílí i několik dalších instruktorů, mj. např. sebeobranu vede legendární trenér muay-thai a MMA Petr Macháček.
Fotogalerii z tohoto kurzu, dokumentující jeho průběh, najdete na FB

proběhl Základní zbrojířský kurz pro zbraně zn.GLOCK

g6_blog

22.6.2012 proběhl další ze zbrojířských kurzů zaměřených na pistole zn.GLOCK
Fotogalerie na FB

proběhl kurz K1

k1_blog_2

O víkendu 9-10.6.2012 proběhl už druhý letošní kurz K1 „Základy obranné střelby“. Opět povedený kurz se zajímavou skladbou účastníků, tentokrát i s více jinými zbraněmi než Glocky (1xSW MP9, 4xCZ, 1x1911) Happy
fotogalerie na FB

proběhl kurz K5

k5_blog

V letním počasí posledního květnového víkendu proběhl první letošní kurz pro dlouhé zbraně – samonabíjecí pušky, ze kterého přinášíme zatím nejrozsáhlejší fotogalerii. Sešla se na něm velmi dobrá skupina účastníků (tak jako vždy s velkým podílem příslušníků ozbrojených složek) a doufáme, že jim byl kurz přínosem. Děkujeme všem za účast!
fotogalerie na FB

výcvik pro Městskou policii Lovosice

mp_lovosice_blog

V minulých dnech jsme vedli další výcvik pro skupinu z bezpečnostního resortu, tentokrát pro Městskou policii Lovosice. Jednalo se o pokračovací kurz navazující na naši dřívější spolupráci, kterým postupně projdou všichni střážníci této MP.
Je povzbuzující a inspirativní, že i MP malého města, pokud má v čele rozumné lidi, může brát přípravu svých příslušníků vážně a jako jednu z priorit.

fotogalerie na FB

proběhl kurz K2

k2_blog

V termínu 12-13.5.2012 proběhl kurz K2 „Pokročilé techniky obranné střelby“, který navazuje na témata a techniky z úvodního kurzu K1 a rozvíjí je. Díky všem za účast!
Fotogalerie na FB

Seminář "Teleskopický obušek" pro příslušníky Útvaru rychlého nasazení PČR

urn_teleskop_blog

Začátkem dubna roku 2012 proběhl specializovaný seminář v zacházení s teleskopickým obuškem určený pro vybranou skupinu příslušníků Útvaru rychlého nasazení Policie ČR. Tento kurz vedl instruktor Martin Hradecký pod hlavičkou Akademie Aegis a navazoval na sérii již proběhlých kurzů zaměřených na boj zblízka, střeleckou přípravu nebo bojové použití nože.
celý článek

proběhl Základní zbrojířský kurz pro zbraně zn.GLOCK

g_blog

6.4.2012 proběhl další ze zbrojířských kurzů zaměřených na pistole zn.GLOCK
Fotogalerie na FB

proběhl kurz K1

k1_blog

31.3.-1.4. proběhl první letošní kurz K1 "Základy obranné střelby". Děkujeme všem za účast a za přístup k výcviku a těšíme se na viděnou v budoucnu.
Fotogalerie na FB

proběhl kurz první pomoci TRS - poprvé podle systému TECC - Tactical Emergency Casualty Care

TECC_blog

17-18.3.2012 proběhl další kurz první pomoci “Tactical Rescue System TRS – BASIC” s odbornou garancí Czech Association of Combat Medics.
Výcviku se kromě lektorů Jaroslava Duchoně a Aleše Karbana také poprvé po svém návratu ze zahraniční mise zúčastnil
Michal Novotný.
Poprvé byl kurz veden podle systému TECC (Tactical Emergency Casualty Care), pro jehož výuku získala CACM oficiální autorizaci. Tento americký systém poskytování přednemocniční neodkladné péče vychází z osvědčených postupů a principů vojenského sysému TCCC, ale je upraven pro civilní prostředí a je proto více vhodný pro záchranáře-laika v běžném životě.
Kritériím závěrečného písemného testu a praktické zkoušky na tomto kurzu vyhovělo 8 ze 14 účastníků - dlouhodobý průměr úspěšnosti je 72,5%.
Fotogalerie na FB

kurzy pro příslušníky ozbrojených složek na VPŠ MV Brno

kos2_blog

V průběhu února a března 2012 jsme realizovali ve spolupráci s Vyšší policejní školou MV v Brně sérii výcvikových kurzů pro příslušníky ozbrojených složek, seznamujících s výukovým systémem a metodikou Aegis. Několik základních/úvodních kurzů bylo završeno pokročilým dvoudenním seminářem střelecko-taktické přípravy pro policejní instruktory, tématicky zaměřeným na použití zbraně za podmínek snížené viditelnosti a tmy s použitím svítilny.
Celkem těmito kurzy prošlo okolo 50 účastníků z celé ČR, převážně z různých složek Policie ČR (příslušníků OOP, SKPV, instruktorů ŠPS a VPŠ a také instruktorů Útvaru rychlého nasazení a Zásahové jednotky Jmk), ale také z Městských policií, Vězeňské služby, Armády ČR a BIS.

Další kurzy jsou v přípravě, případné dotazy resp. zájem směrujte prosím na náš email. Prvních několik fotografií najdete na FB (album 1, album 2)

Seminář boje zblízka pro příslušníky Zásahové jednotky PČR hl.m. Prahy

roza_cqb_blog

V měsíci únoru proběhl jednodenní intenzivní seminář boje zblízka pro vybranou skupinu příslušníků Zásahové jednotky PČR hlavního města Prahy se zaměřením na oblast CQB
celý článek

proběhl kurz K7

k7_blog

V sobotu 28.ledna 2012 se konal další z našich kurzů - tentokrát K7 “Světlo&Tma”, tématicky zaměřený na použití zbraně za snížené viditelnosti a za tmy se svítilnou
fotogalerie

proběhl další kurz první pomoci Tactical Rescue System TRS-BASIC

trs2_blog

O víkendu 21-22.1.2012 proběhl další první pomoci - poskytování přednemocniční neodkladné péče “Tactical Rescue System TRS – BASIC”. Děkujeme všem účastníkům za jejich přístup a poctivou práci, která slavila efekt. Všech 13 jich úspěšně prošlo závěrečným testem. Gratulujeme!
fotogalerie

první kurz v r.2012 - střelecký výcvik pro MP Kojetín

mpkoj_blog

Výcvikový rok 2012 pro nás začal dříve, než bývalo v minulých letech obvyklé. Už první týden v lednu jsme vyjeli na Moravu vést kurz pro Městskou policii Kojetín. Skupinu tvořila kompletní sestava strážníků této MP a další pozvaní hosté z MP Zlín a Armády ČR.
celý článek

výcvik pro Zásahovou jednotku PČR Jihomoravského kraje

ZJ_blog

V závěru roku 2011 jsme navázali výcvikovou spolupráci s policejní Zásahovou jednotkou Jihomoravského kraje, sídlící v Brně.
celý článek + bonusová fotogalerie na FB

proběhl první kurz první pomoci Tactical Rescue System TRS-BASIC

trs_blog

Jednou z novinek roku 2011 byla nabídka kurzu první pomoci - poskytování přednemocniční neodkladné péče “Tactical Rescue System TRS – BASIC”, který pod naší hlavičkou vedou instruktoři C.A.C.M. a jehož první termín proběhl v prosinci.
celý článek, rozšířená fotogalerie

proběhl INSTRUKTORSKÝ KURZ pro příslušníky ozbrojených složek

P1070063

Na konci listopadu 2011 proběhl další z instruktorských kurzů pro ozbrojené složky „Moderní trendy a metodika střelecko-taktické přípravy“
celý článek

proběhly kurzy K3 a K1

Poslední dva standardní kurzy na otevřené střelnici proběhly v letošní sezóně na střelnici Choumek v termínech 29-30.10. (K3 Expert) a 5-6.11.2011 (K1 Základy obranné střelby).

044a001a
Vstup do fotogalerie = kliknutí na příslušnou fotku

další výcviky pro Útvar rychlého nasazení PČR aneb spolupráce pokračuje…

Pasted Graphic

Na podzim roku 2011 proběhlo několik dalších specializovaných seminářů pořádaných Akademií Aegis pro vybranou skupinu příslušníků URNA. Jedním z nich byl i výcvik sebeobrany zaměřený na oblast CQB a na obranu a bojové použití nože.
celý článek

proběhl kurz K2

012

Ve dnech 15-16.10.2011 se konal další z kurzů Akademie Aegis - kurz K2 "Pokročilé techniky obr.střelby. I přesto, že byl poznamenaný mimořádnou událostí, proběhl celkově velmi dobře, protože se sešla nadstandardně naladěná skupina a i počasí přálo více, než se v tomhle datu dalo doufat...
fotogalerie

proběhly kurzy K8 a K9

O víkendu 8. a 9.10. 2011 proběhly kurzy K8 „Týmová spolupráce“ a K9 „Skryté nošení”. Přestože počasí zrovna nepřálo, kurzy byly naplněny a proběhly podle plánu. Děkujeme všem střelcům za účast.

IMGP4650 023
(pro vstup do fotogalerií klikněte na fotografie)

Výcvik pro jednotku URNA

01

Akademie Aegis navázala spolupráci s elitním Útvarem rychlého nasazení PČR, pro který uspořádala oficiální výcvik

AEGIS BLOG