sám sobě štítem!

exkluzivní test prototypů nových zaměřovačů zn.MEOPTA

meopta_blog_tit

V nedávné době jsme měli možnost exkluzivně vyzkoušet a připomínkovat prototypy nových zaměřovačů zn. MEOPTA, konkrétně dva typy optických zaměřovačů s pevným zvětšením, určené zejména pro vojenské použití. Jednalo se o typ ZD 3x20 RD a ZD 5x35 RD, oba sdružené s kolimátorem Meopta Meosight s 3MOA záměrnou tečkou.
Model 3x20 byl zkoušen na pušce CZ 858 Tactical, (7,62x39) a model 5x35 na AR-15 zn.IDS (223.Rem). Střelba s optikou i kolimátorem probíhala většinou na 100 resp. 50 metrů a v rámci testu bylo vystříleno několik stovek nábojů. Začali jsme nástřelem obou zbraní resp. zaměřovačů (oba mají integrovanou rychomontáž) a postupně se dostali ke střelbě z různých poloh, kombinací papírových a kovových terčů několika velikostí - na různých vzdálenostech – a přechody z optiky na kolimátor a obráceně. Zajímavostí je možnost volby z dvou barev podsvícení záměrné osnovy obou zaměřovačů – červeného nebo zeleného.
Tyto zaměřovače spadají konstrukčně i využitelností do stejné kategorie jako jsou např. Trijicon ACOG nebo nový Leupold Mark 4 HAMR a zajímavé bylo (byť nepřímé ) jejich porovnání s prototypy od Meopty. Je samozřejmě otázka jestli, a v jaké podobě, se nakonec budou vyrábět, ale předali jsme naše poznatky a i výhrady k několika prvkům a řešením. V mnohém se shodovaly se zkušenostmi našeho kamaráda, který se s těmito zaměřovači nedávno vrátil z mise v Afghanistánu.
Věříme, že i naše připomínky nakonec povedou ke zlepšení konečného výrobku, který má určitě v sortimentu zn. Meopta své místo a svým způsobem v něm zatím chybí. Optiku Meopta „umí“ a tak by výsledek mohl být důstojnou konkurencí podobným zavedeným druhům, s předpokládanou výhodou nižší ceny.
fotogalerie na FB

AEGIS BLOG